Звернення Вааду України до Президента України з приводу голосування за антиізраїльську резолюцію в UNESCO

Президенту України Петру Порошенко

Міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну

 

Звернення

на русском языке

13 жовтня виконком UNESCO проголосував за антиізраїльську резолюцію, внесену низкою арабських країн, яка містить різке засудження Ізраїлю за нібито порушення прав мусульман в Єрусалимі. Словосполучення «Храмова гора» в резолюції взагалі відсутнє (вона називається за мусульманською традицією «Харам аш-Шаріф»), так само «Стіна плачу» названа «Аль-Бурак», всі назви прилеглих територій наведено в резолюції UNESCO лише по-арабськи, що іґнорує історичний зв’язок єврейського народу з його головними святинями.

Іґнорування факту існування Єрусалимського храму цілком може бути розцінено як непряме заперечення зв’язку з цим святим місцем як юдаїзму, так і християнства. Відтак резолюція за своїм духом суперечить не лише Священному писанню християн та юдеїв, а й прийнятій раніше ідеї рівновеликого значення Святого міста для трьох монотеїстичних релігій.

Підрив існуючого в Єрусалимі статусу-кво такою шанованою міжнародною організацією розпалює релігійний конфлікт і побічно заохочує насильство в цьому чутливому до подібних декларацій місці.

Подвійний стандарт простежується в усьому документі. UNESCO захищає право мусульман на вільний доступ до їхніх культових установ, але повністю іґнорує християнські об’єкти і засуджує Ізраїль за облаштування інфраструктури, покликаної полегшити доступ до головної святині юдаїзму – Західної Стіні, відомої також як Стіна плачу.

Багато звинувачень на адресу Ізраїлю, що містяться в резолюції, є брехливими, а вимоги – анекдотичними. Наприклад, UNESCO наполягає на необхідності відкриття Ізраїлем, «державою, що окупує територію», «Воріт милосердя» («Баб аль-Рахама») в стінах Старого міста. Річ у тім, що «Ворота милосердя», відомі також як «Золоті ворота», закрито як мінімум з XVI ст., коли турецький султан Сулейман Пишний побудував нинішні кріпосні стіни Старого міста.

На жаль, делегація України утрималася при голосуванні за резолюцію, незбалансованість, абсурдність і односторонній характер якої є очевидними.

Ваад України здивований і стурбований такою позицією, з огляду на те, що Україна послідовно підтримує Державу Ізраїль в ході дискусій у різних міжнародних організаціях. Цього разу, на жаль, представники України не приєдналися до демократичного табору, представленого США, Великобританією, Німеччиною та низкою інших країн, які виступили проти одіозної резолюції.

Утримавшись при голосуванні резолюції з таким очевидно абсурдним текстом, Україна не лише піддала загрозі відносини з Ізраїлем, а й знехтувала можливість продемонструвати свою приналежність до цивілізованого світу, що протестує проти брехні, ненависті і невігластва, якими сповнена резолюція.

Хочеться вірити, що цей прикрий епізод не вплине на традиційно дружні відносини України та Ізраїлю, і в подальшому українські дипломати будуть ретельніше вивчати проекти резолюцій, спрямованих на делегітимації Держави Ізраїль на міжнародній арені.

Президія Вааду України
Київ, 17 жовтня

 

adidas superstar damen glitzer silber
рубрика: