«Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» повідомила про переможця 2021 року

Переможцем другого року книжкової премії «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія»™, як повідолмляє сайт UJE, стало видання «Анти-імперський вибір: постання українсько-єврейської ідентичності» Йоханана Петровського-Штерна, опублікована київським видавництвом «Критика» в 2018 році.

Переможця було оголошено під час церемонії відкриття 28 Львівського міжнародного BookForum'у,15 вересня 2021 року.

Премію присуджує Канадська недержавна організація «Українсько-Єврейська Зустріч» (UJE) та ГО «Форум видавців» (Львів, Україна).

Книга досліджує єврейський внесок та інтеграцію з українською культурою через п’ятьох письменників та поетів єврейського походження, чия літературна діяльність охоплює 1880-ті-1990-ті роки. На відміну від їхніх східноєвропейських сучасників, які зневажали культуру України як другосортну, без громадянства та колоніальну, ці особи прийняли українську громаду, де домінували росіяни та радянці, включивши свої єврейські проблеми у свої україномовні твори.

Йоханан Петровський-Штерн – історик, літературознавець, філолог, есеїст, перекладач, художник. Професор єврейської історії Північно-Західного університету, член-кореспондент Українського наукового інституту Гарвардського університету (2010). Почесний доктор НаУКМА (2013). Професор Українського Вільного Університету в Мюнхенi. Автор понад сотні статей та низки книг, включаючи нагороджену книгу «Штетл. Золота доба єврейського містечка».

«Ми були надзвичайно вражені якістю книг, поданих на премію «Зустріч» від українських видавництв, великих і малих, у категорії нон-фікшн нехудожня», — сказала Наталія Федущак, директор з комунікацій UJE. — Твори відображають широкий спектр тем, які досліджують українсько-єврейський досвід. Подані книги є важливим внеском у розуміння України як багатонаціональної держави, а також стосунків між українцями та євреями, зокрема».

 

рубрика: