Йосиф Зісельс: відчуття Свободи – це надбання громадянського суспільства, яке є ядром новітньої української нації

Співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс взяв участь у кампанії «Обличчя Свободи» (Faces of Freedom), організованої до Дня незалежності України Фондом "Разом для України". Як правозихисник, дисидент, керівник Програми «Відновлення під час війни» він в інтерв"ю Фонду поділився своїми поглядами на основні цінності цього визначного для нашої держави Дня.


Що для Вас означає Свобода?

Свобода – це одна з фундаментальних цінностей, один з наріжних каменів, як людської ідентичності, так і колективної ідентичності різних народів.

В залежності від умов етногенезу, передусім власної історії, кожен народ по своєму осмислює, інтерпретує і виховує як індивідуальне, так і колективне відчуття Свободи.

В останні 40-50 років для українських громадян Свобода стає поступово головною цінністю їх існування, як у багатьох окремих людей, так і для народу в цілому.

Відчуття Свободи для українських громадян майже не залежить від етнічного походження, релігійної спрямованості – це є надбання громадянського суспільства, яке є, для мене, ядром новітньої української громадянської (політичної) нації.

Саме відчуття і, менше, розуміння російською верхівкою української Свободи, яка повстає з колін, і є основним подразнювачем їх колективного буття. Намагання завадити цьому природному еволюційному процесу постійно штовхає росію на провокації, інтриги, тиск, підкупи, і врешті-решт призвело до великої війни, коли всі інші механізми не спрацювали.

Для мене особисто, ще з дисидентських часів, розуміння і відчуття особистої свободи полягає в наступній формулі: "Свобода не тоді, коли ти робиш усе, що тобі заманеться! Свобода – це коли ти можеш собі дозволити не робити те, чого ти не хочеш, що суперечить твоєму сумлінню!»


Що для Вас означає RAZOM?

RAZOM для мене – це основний чинник соціальної інтеграції будь-якої групи, від групи за інтересами до усього народу.

Тільки RAZOM ми можемо розв'язувати складні задачі та проблеми, які постають перед нами упродовж нашого життя, впродовж історії народу.

Тільки RAZOM з нашими друзями та союзниками, передусім з демократичної частини світу, ми можемо захистити Україну від російської агресії.

Тільки RAZOM з нашими друзями та союзниками, передусім з демократичної частини світу, ми можемо перемогти росію та її антидемократичних союзників в цій страшній війні.

Тільки RAZOM з нашими друзями та союзниками, передусім з демократичної частини світу, ми можемо побудувати довгий та міцний мир у цілому світі.

Тільки RAZOM з нашими друзями та союзниками, передусім з демократичної частини світу, ми зможемо відбудувати Україну після війни.

Тільки RAZOM з нашими друзями та союзниками, передусім з демократичної частини світу, ми зможемо захистити будь-яку країну, якій загрожує стати жертвою імперських та агресивних сил у світі.



Який Ваш зв'язок з RAZOM?

Американська організація RAZOM є нашим важливим та надійним партнером у дуже потрібній для України гуманітарній Програмі "Відновлення під час війни", якою ми займаємося з початку широкомасштабної агресії росії проти України. Це психологічна реабілітація тисяч жертв війни.


Чому важливо продовжувати підтримувати Україну?

Усе, що зазначено вище, однозначно свідчить, що без підтримки ззовні Україна не може настільки ефективно протистояти агресивній росії.

До багатьох людей у світі поступово виходить дуже важлива, на мою думку, істина, що імперіалістична, на перший погляд, війна, яку росія розв'язала проти України у березні 2014 року, у 2023 році силою історичної логіки перетворилася на війну антидемократичної цивілізації проти демократичної, і без підтримки усієї демократичної частини світу Україна не зможе самотужки подолати цей історичний міжцивілізаційний виклик.