Йосиф Зісельс отримав премію ім. Станіслава Вінценза за гуманістичне служіння

Громадський діяч, дисидент, виконавчий спів-президент Вааду України, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України, ініціатор та керівник програми "Відновлення під час війни" Йосиф Зісельс  отримав премію імені Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів».
 
Цю премію імені видатного друга України, польського філософа та літописця Гуцульщини Станіслава Вінценза щорічно вручають на міжнародному мистецько-інтелектуальному форумі Via Carpatia.
 
Цьогоріч форум проходив у Івано-Франківську 13-15 жовтня і був присвячений темі «Майбутнє традиції: українське у глобальному світі».
 
Завершився форум урочистою церемонією вручення премії імені Станіслава Вінценза. Її лауреатами є інтелектуали і громадські діячі, які зробили значний внесок у культурний або соціальний розвиток. У минулі роки її отримували Юлія Паєвська (Тайра), Мирослав Маринович, Іван Малкович, Леонід Фінберг та Петро Рихло.
 
Лауреатом премії 2023 року став Йосиф Зісельс.
 
«Я - не дуже емоційна людина, але зараз мене переповнюють почуття - передовсім почуття подяки капітулі Via Carpatia за таку високу оцінку мого скромного внеску в життя України, - сказав Йосиф Зісельс, приймаючи нагороду в Івано-Франківську з рук ініціатора Форуму Via Carpatia Миколи Княжицького. - Більшучастину свого життя я прожив у Чернівцях, на Прикарпатті. Будучи дитиною, купував собі книжки - батько давав мені гроші.
 
Пригадую, як одна книжка привернула мою увагу серед багатьох інших. Вона називалася "На високій полонині". Уже пізніше я дізнався, що це була книжка Станіслава Вінценза, написана у 1938 році. Українською її переклали у 1957-му. Тоді я не запамʼятав автора, але на мене дуже вплинула ця книга про гуцулів і Карпати, якими я "захворів". Минуло багато років - і я стою перед вами як лауреат премії імені Станіслава Вінценза.
 
Вітаємо Йосифа Зісельса з почесною нагородою!