Володимир Зеленський звернувся до учасників Церемонії пам’яті жертв Голокосту на Буковині

Учасникам церемонії у зв'язку з ушануванням пам'яті жертв Голокосту на Буковині

На изображении может находиться: 6 человек

Звернення Президента України зачитав заступник голови обласної державної адміністрації Василь Гостюк 

--------------------------

Шановні пані та панове!

Голокост. Коли ми чуємо це слово, в уяві спливають картини жаху, болю та відчаю на чорно-білій плівці хроніки тих часів. Сьогодні важко повірити, що трохи менше восьми десятиліть тому Європу охопило безумство людиноненависництва.

Ця одна з найстрашніших трагедій ХХ століття у липні 1941 року сягнула української  Буковини та Чернівців – традиційно мультинаціонального, багатоконфесійного та дружнього регіону. Мирне співжиття народів краю отруїв найнижчий та наймерзенніший прояв нацистського режиму – ненависть за етнічною ознакою.

Десятки тисяч буковинських євреїв було закатовано, вбито або депортовано. Місце взаємної відкритості та спільної історії було сплюндроване «коричневою чумою».

Насправді шлях ненависті, що веде від людини до людиноподібної істоти - без совісті, честі та гідності, дуже короткий. Коли людина переходить межу, вона стає здатною на все: принижувати полонених, знущатися над їх вірою, катувати та вбивати.

Мене жахнула історія чернівецького рабина, якого виводили на площу чистити взуття нацистським офіцерам і змушували дивитись на те, як палає його синагога, як плюндрують його віру перед тим, як знищити його самого.

Давайте сьогодні разом пом'янемо та помолимося – і неважливо: в синагозі, церкві, мечеті чи в іншому святому місці – за безневинно закатованих жертв Голокосту.

Вічна їм пам'ять!

Яким би темним не був морок, завжди знайдеться промінь світла, що дасть надію та розраду. Хоча нині ми з болем згадуємо ті темні сторінки історії, слід пам'ятати і про світлі постаті та добрі діла. Я хочу вклонитися людям, які навіть ціною власного життя рятували під час Другої світової війни по всій Європі тисячі євреїв від неминучої загибелі. Держава Ізраїль називає цих людей Праведниками народів світу, і пошук їх та їх історій триває досі, в тому числі, і в Україні.

Щиро вдячний організаторам церемонії. Усім тим, хто долучився. Просто усім небайдужим, які віднайшли сьогодні можливість прийти та вшанувати пам’ять жертв Голокосту.

Володимир Зеленський

Nike News