Виставку про історію Ізраїлю представили у Золотоноші

5 грудня відбулась ще одна презентація виставки «Держава Ізраїль – українське коріння» в форматі ZOOM.

Цього разу презентація проводилась для для членів єврейської громади міста Золотоноша.

Ведуча зустрічі Клавдія Колеснікова доповнила презентацію інформацією про земляків які народились в цьому місті та внесли свій вагомий внесок у розвиток Держави Ізраїль.

Одним із них був Бер Борохов – основоположник соціалістичного сіонізму і засновник партії Поалей-Ціон. Із самого дитинства він мріяв про Ерец-Ісраель, але всі його спроби поїхати на історичну Батьківщину були марними. Проживши всього 36 років, він жодного разу не побував в Ерец-Ісраель, але можна сказати. що ін живе там після смерті – в більшості міст Ізраїлю є сьогодні вулиця Бера Борохова. Цікаво. що вулиця Шота Руставелі в Києві до 1937 року носила ім‘я Бера Борохова.

Ще один видатний золотоніський єврей Олександр Зархін – інженер, винахідник та вчений. Найбільше його досягнення - винахід установки для опріснення морської води, що для Ізраїлю було порятунком. В Ізраїль він потрапив лише в 1947-му році пройшовши через ув‘язнення за сіонізм в Радянському Союзі.

Під кінець зустрічі слухачі поділились своїми враженнями.

«Я хочу поблагодарить Вас. Особенно интересно было узнать о выходцах из Золотоноши. Все было очень интересно и познавательно».

«Мне очень понравилось все. Действительно, очень познавательно. Мы сами нигде не нашли бы этого материала. Большое Вам спасибо за этот труд, и за Вашу заботу о нас. Все было очень интересно. Всех благ Вам, удачи за Ваш труд».

«Спасибо большое, очень интересно, очень расширился кругозор, большое спасибо. Нигде такого мы не встречали и не читали, такой информации нет нигде, спасибо большое».

«Вы очень хорошо рассказали, многое не было известно. Большое Вам спасибо».

«Присоединяюсь ко всем благодарностям. О Бере Борохове мы никогда не слышали. Теперь будем знать. Все все прекрасно и мыблагодарны Вам за Ваш труд, Вы молодчинка».

«Усім нам дуже сподобалась Ваша лекція, дуже цікаво, Ви молодець. Все було добре, я навіть не очікувала. Ми всі Вашу лекцію із задоволеннямм слухали».

«Спасибо Вам большое, проделана огромная работа, за которую мы очень благодарны и друг друга мы тоже увидели – так давно не общались. Огромное спасибо за Ваш труд, очень интересно. Дай Бог Вам здоровья, радости и всего наилучшего».

 

Проєкт проводить Регіональна асоціація єврейських організіцій малих міст України у співробітництві з Сіоністською федерацією України та Ваадом України.

Виставка розроблена  Сіоністською федерацією України у партнерстві з Інститутом юдаїки, Київ.