Виставку «Держава Ізраїль – українське коріння» презентували для Іванківської громади

Виставку «Держава Ізраїль – українське коріння» презентували для Іванківської громади.

Вперше презентація виставки відбулась в Zoom на платформі онлайн-студії «Діє-Слово».

В заході взяли участь члени Іванківської єврейської громади та вихідці із Іванкова.

Особливими гостями презентації стали Неля Григорович – заступниця голови Іванківської єврейської громади, яка написала книгу з єврейської історії Іванкова; киянка Ірина Боголюбова, уродженка Іванкова; вчителька історії школи №2 смт Іванків Галина Дубинська, яка цього року разом з учнями готувала відео  про Іванківське єврейське кладовище

Матеріал готувався для конкурсу від організацій «Європейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ» та «Centropa». Галина Михайлівна розповіла, що планує і надалі брати участь в історичних проектах разом із учнями, тому для неї виставка була особливо цікавою.

Особливими для іванківців були історії про вихідців із села Сидоровичі: Нехемію Рабіна – батька Іцхака Рабіна і Хаїма Хазаза – єврейського романіста, який написав багато книг івритом. Цікаво, що назва однієї з його книг перекладається українською як «В лісовому селищі». Письменник провів своє дитинство в лісах, поряд із своїм рідним селищем, і в цій книзі є багато описів єврейсько-українського життя своєї батьківщини, тому ця книга цікава як і в біографічному, так і в краєзнавчому контексті.

Іще одна історія, про яку написані книги. Клавдія Колеснікова назвала її «Два крила одного кохання». В Іванкові похована дружина засновника морського флоту Ізраїлю Ар‘є Боєвського – Фейга (Ципора) Боєвська. Він – російський дворянин, вона – київська гімназистка з сіоністськими поглядами. Вони зустрілись після еміграції в Ерець-Ісраель, пара одружилась, і народилась дівчинка Шуламіт. Через 10 років Фейгу (Ципору) із дочкою було депортовано британською владою за політичні погляди, і з того часу ні вона, ні дочка Шуламіт не бачилась із Ар‘є.

Багато розповіла про свою маму, бабусю та дідуся киянка Ірина Боголюбова, яка народилася в Іванкові, – дочка Шуламіт. Вона була присутня на зустрічі і поділилась мрією – Ірина хоче відвідати могилу дідуся на Оливній горі, а ще попрацювати в Інституті Жаботинського, де є багато матеріалів про її дідуся  – Ар‘є Боєвського.

Глядачам відізвались історії їх земляків, і кожен з них виніс з презентації щось особисто для себе.

"Я працюю в бібліотеці, і мені цікаво все, що стосується  історії мого краю, по-друге, тому, що тут йшлася розповідь про відомих людей Ізраїля - вихідців з України, і саме з Сидоровичів, оскільки моя мама теж народилась в цьому селі. Мені було дуже приємно і цікаво провести ці дві години разом з Вами. У Вас гарно вийшло, Ви молодець!»

«Я думаю, що це дуже гарний початок. Це перша  наша зустріч, і я думаю, що наші зустрічі будуть продовжуватись, я дуже сподіваюсь на це, тому що це дуже важливо  і за все це Вам велика дяка, за Вашу ініціативу, за Вашу  роботу і шкода, що так мало часу – тільки дві години».

Саме такі відгуки почули організатори від учасників зустрічі.

Проєкт проводить Регіональна асоціація єврейських організацій малих міст України у співробітництві з Сіоністською федерацією України та Ваадом України.

Виставка розроблена  Сіоністською федерацією України у партнерстві з Інститутом юдаїки, Київ.

Проєкт проводиться за підтримки Голландського гуманітарного фонду.
 

Юлія Пономаренко для СФУ та Вааду України