Виконком Світового єврейського конгресу ще остаточно не визначився з позицією щодо України

9 травня 2022 року співпрезидент Вааду України, віце-президент Світового єврейського конгресу Йосиф Зісельс взяв участь у засіданні Виконкому Світового єврейського конгресу через ZOOM-конференцію. 
Очікувалось, що Виконком Конгресу прийме резолюцію щодо війни в Україні.
З цього приводу пан Йосиф надав свій коментар редакції сайту Вааду України.

– Шановний пане Йосифе, кілька днів тому Ви виступили з промовою на засіданні Виконкому Світового єврейського конгресу. Що це за резолюція, про яку Ви говорили у своєму виступі?

– Я дуже вдячний членам Виконкому СЄК за запрошення на засідання. Так, головна тема мого виступу – прийняття Виконкомом Конгресу резолюції по Україні. 

На засіданні я виступив першим, потім президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін з презентацією про те, що росіяни наробили в Україні, а потім росіянин Юрій Канер (президент РЄК – ред.), який розповідав, що він нібито з України, знає українську мову та як йому боляче бачити все, що відбувається і таке інше, але жодного разу Канер не назвав війну в Україні російською агресією.

Україні всі співчували, всі підтримували, але резолюцію не прийняли. 

Проектів резолюцій було декілька. Перша редакція була взагалі беззуба: в ній натякалося, що нібито ми маємо на нашій території симетричну війну. Я був категорично проти такого формулювання і пояснив чому – це війна агресивна: в ній є агресор і є жертва. 

Потім з’явився новий проект резолюції, який також нас не задовільнив, і нарештіі ми з Борисом Ложкіним  – спочатку кожен окремо, розробили свої варіанти проєкту резолюції, а потім об’єднали їх в один текст.
Так з'явився ще один, вже п’ятий варіант проекту резолюції, який ми подали в комітет по резолюціях СЄК, але члени Комітету по резолюціях навіть не спромоглися поставити його на голосування. 

Весь цей процес можна розглядати як анекдот про оптиміста і песиміста: склянка наполовину порожня чи наполовину повна? 

В своєму виступі я їм натякнув: «Якщо не можете прийняти нашу резолюцію – взагалі не приймайте ніяку. Просто поясніть, що йде агресивна війна росії проти України і ми переживаємо за євреїв і за українських, і за російських, тому ми не можемо прийняти таку резолюцію, щоб вона відповідала поглядам більшості наших учасників». 
 

Резолюція так і не була прийнята. Жодна. Я розглядаю це як оптиміст: Світовий єврейський конгрес – дуже консервативна організація – не зміг прийняти резолюцію не на користь України. Для мене це вже означає певний прогрес, хоч і виглядає сумно. 


Я поки не знаю, що ми будемо робити далі. Вода камінь точить.
Можливо, будемо збирати підписи українських євреїв або звертатися до делегатів Генеральної Асамблеї Світового єврейського конгресу.

В будь-якому разі зробимо все можливе, щоб на наступних засіданнях Виконкому (а він збирається тричі на рік) резолюція була прийнята. 

 

Необхідно, щоб Світовий єврейський конгрес нарешті позначив чітку позицію щодо війни в Україні.



Щодо євреїв росії – я дуже їм співчуваю – вони опинились в заручниках своєї авторитарної влади, яка все більше і більше просуває ідеї тоталітаризму, проводить репресії не тільки проти нашої країни, а й всередині росії. Все це буде дуже швидко  поширюватись.

Євреї росії вже відчувають небезпеку – еміграція збільшується: зараз рф покидає в 3-4 рази більше членів єврейської громади, ніж минулі роки, і єдине, що я можу порекомендувати – виїжджайте! Стрімко наближається час, коли ми ніяк не зможемо ані допомогти вам, ані врятувати. 

 

Читайте також: Ми живемо вже вісім років у Третій світовій війні – Йосиф Зісельс. Виступ на Виконкомі СЄК