У Львові на площі Ринок відгуляли єврейське весілля

1 вересня у Львові на площі Ринок пройшло театралізоване дійство "Ахасене ін Галіціе" ("Єврейське весілля в Галичині"). Молодята, дружки та гості святкували у супроводі справжньої клезмерської музики. Свято пройшло в межах V Міжнародного фестивалю єврейської культури LvivKlezFest-2013.

Згідно із традицією, наречений був змушений заплатити батькові нареченої викуп. Хоча батько молодої суворий, їм, однак, вдалося домовитися про ціну. Впродовж тижня перед весіллям майбутні молодята не мали права бачитися. А вчора, у переддень весілля, вони взагалі перебували в суворому пості, аби очиститись від гріхів.

Святкове дійство розпочалось біля фонтану Діани на площі Ринок. Там пройшов обряд під назвою «міква» – ритуальне омивання нареченої. Потім дружки вдягнули наречену в сукню. Тим часом наречений підписав весільний контракт, який євреї називають «ктуба». Його озвучили з балкону всій громаді. Після цього наречений вирушив до майбутньої дружини.

Зустрівшись з нею, накрив її обличчя серпанком, чим символічно присягнув, що все життя так захищатиме її, як серпанок - її обличчя. Після цього на кареті, запряженій кіньми, молодята вирушили на гуляння. Нагадаємо, такі театралізовані єврейські весілля вже стали традицією клезмерського музичного фестивалю у Львові.

Додамо, в межах LvivKlezFest-2013 1 вересня у Львові пройшов гала-концерт за участі клезмерів з Ізраїлю, Німеччини, Австрії, Росії, України, Великобританії, Молдови, Польщі, Латвії. Вхід вільний. Дійство відбудеться на площі Ринок, вулиці Староєврейській, площі Арсенальна.

Джерело: ZAXID.NET

 

 

Marki