Тенденція перейменування потребує більш ретельного розгляду – Йосиф Зісельс

8 травня 2022 р. співпрезидент Вааду України пан Йосиф Зісельс відповів на запитання ведучих "Прямого".

«Кожен випадок перейменування треба розбирати окремо. Наприклад. в квітні під хвилею дерусифікації міська влада хотіла позбавити Івано-Франківськ вулиці Андрія Сахарова, при тому, що вулиці названі його ім’ям є в багатьох країнах демократичного західного світу. Треба розуміти, що Сахаров – не просто росіянин, якщо говорити в більш широкому аспекті.

Він – людина світу, яка зробила дуже багато для становлення демократії, для захисту прав людини ще в совєтські часи, коли мало хто на таке наважувався.

Ми, як спільнота колишніх політв’язнів, звернулись до мерії Івано-Франківська: написали листа. Я віддаю належне Франківським депутатам та меру міста – 3 травня вони прийняли рішення не робити перейменування.

Тенденція перейменування потребує більш детального, ретельного розгляду, ніж зміни, зроблені наспіх. Так, зараз іде процес дерусифікації, але також іде зустрічний процес – збереження імен, важливих для світової культури. Україна не може позбавити себе таких імен.

...

Знесення пам’ятника Сагайдачному на тимчасово окупованій території – це похідна від тенденції, яку свідомо обрала росія.
росія відвернулась від цивілізованого світу і не хоче мати з ним нічого спільного. Для неї не існує законів, правил, поваги до раритетів культури або науки. Росія нехтує всім, не тільки українським.
Це не тільки путін. На жаль, більшість росіян підпорядковуються саме такому вибору – євразійському вибору,  або татаро-монгольському вибору. Це варварськи вибір. І вони йому слідують»
, – зауважив Йосиф Зісельс.

Докладніше – за посиланням: