Ще три українські родини отримали звання Праведника народів світу

Ще три українські родини отримали звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від знищення німцями під час Другої світової війни. Урочиста церемонія нагородження, організована посольством Ізраїлю в Україні, відбулася у Львові 7 листопада, – передає кореспондент IA ZIK.

Зокрема, звання Праведника світу присвоєно українській родині Дідухів – Андрію та Анелі та їх дочці Стефанії. Нагороду отримала Праведниця народів світу – Стефанія Петрушка. Як розповіла ведуча заходу, родина Дідухів з села Трійця на Львівщині врятувала від знищення чотирьох братів-євреїв – Мейлаха, Шмуеля, Якова та Йозефа Печеників.

На початку 1942 року четверо братів прийшли до будинку родини Дідухів у селі Трійця просити порятунку, і Андрій та Анеля сховали їх у себе. Хлопців переховували на горищі понад рік, годували, давали одяг, ділилися останнім. Після того, як село було звільнене від фашистів, брати Печеники виїхали спочатку до Польщі, потім троє з них емігрували до Ізраїлю, один – до сполучених Штатів Америки. У 60-х роках Йозеф Печеник написав листа голові сільської ради села Трійця із проханням знайти родину своїх рятівників. Той передав листа Андрію та Анелі, які на той час переїхали до Львова. Із тих часів триває зв’язок між двома родинами.

Дочка врятованого Якова Печеника Хана Віник висловила велику вдячність українській родині за порятунок її батька та родичів. «Без вас ані я, ані жоден член нашої родини не народилися б ніколи. У часи терору ви надали моєму батькові та його братам притулок, у часи голоду ділили з ними хліб», – зазначила вона.

Восьмеро дітей та онуків родини Печеників прибули з Ізраїлю до Львова, щоб взяти участь в урочистій церемонії нагородження Праведників народів та особисто висловити вдячність за свої життя.

Також звання Праведник народів світу присвоєне українській родині Мельничуків – Арсену та Катерині та їх дочці Вірі. Нагороду отримала їх племінниця Людмила Вознюк.

Посмертно звання Праведника присвоєне родині Репицьких – Аріфею та Агрипині. Нагороду отримала їх онука Галина Маламанюк.

Праведникам народів вручив іменні дипломи та медалі інституту «Яд Вашем» особисто Надзвичайний і Повноважний посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські.

«В історії ізраїльського народу – це одна з найчорніших сторінок. Історії, які ми почули – це незвичайні історії звичайних людей, які ризикували не лише своїм життям, а й життям своїх близьких, але не здавалися, не зраджували свою людяність», – зауважив посол.

Праведників народів також привітали директор благодійного фонду «Хесед-Ар’є» Адель Діанова, директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Наталія Гамкало.

Вже понад 20 років посольство Ізраїлю в Україні проводить урочисті церемонії нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу – громадян України. За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце в світі після Польщі, Нідерландів та Франції.

 

How Does the Nike Dunk Fit and is it True to Size? , The Sole Supplier