Пропагандистські тези глибоко сидять в мозку більшості росіян не завдяки путінській пропаганді – Йосиф Зісельс

 

10 квітня 2022 року в Студії «Діє-Слово» відбулась онлайн зустріч «Україна – погляд з-за кордону та зсередини». Впродовж більш ніж двохгодинного ефіру про своє особисте бачення подій в Україні, свій особистий аналіз поведінки правлячих еліт своїх країн та про допомогу нашій країні під час війни розповідали запрошені спікери.

Серед них – полковник Армії Ізраїлю у відставці, перекладач на іврит книг Ю. Марголіна Міша Шаулі (Ізраїль), співробітник державного радіо Євген Кушнер (Ізраїль), перший директор газети "Хадашот" Вадим Фельдман (Бостон, США), волонтер, що приймає українських біженців у Швеції, Вікторія Карпиловська (Швеція), волонтер Юлія Марк (Німеччина).
У зустрічі взяв участь співпрезидент Вааду України пан Йосиф Зісельс.

 

Йосиф Зісельс про своє відчуття щодо того, що зараз відбувається в Україні:

– Ми маємо ворога, який вже нічого не соромиться. Зараз важко сказати, якою Україна вийде з цього конфлікту, але я впевнений, що вона вийде з нього іншою. А поки що друга в воєнному значенні країна в світі розсипається, як картковий будинок.
Це не путін зробив таку росію – це така росія посадила на трон такого негідника як путін. Отже він їй потрібен. Їй потрібен цей імперіалізм, потрібні ці війни. росіяни можуть багато в чому собі відмовити, особливо в тому, чого вони не знають і не розуміють. В демократії, в економічній свободі, в інших досягненнях цивілізації, аби бути настільки сильними, щоб їх всі боялись.

Всі імперії неминуче розвалюються – зберегти імперію можна лише великими зусиллями, а для цього потрібно завжди проводити експансію зовні – цим можна роками годувати імперський народ.
Пропагандистські тези глибоко сидять в мозку більшості росіян не завдяки путінській пропаганді –  пропаганда лише огранила цей камінь, надала йому певну форму.
Зараз цей камінь націлений на весь світ…», – зазначив пан Йосиф.

Також він додав, що «в цьому конфлікті присутній гуманітарний аспект, і він дуже значний. Не маючи можливості перемагати на фронті, росіяни ведуть антигуманну політику, свідомо знищуючи цивільне населення. Не випадково, а свідомо вони б’ють по цивільним об’єктам.

З чим це пов’язано? По-перше, з тією системою цінностей, яка завжди панувала в росії, яка була важливою частиною її ідентичності. Ми знаємо, що росіяни ніколи не жаліли своїх людей ані в воєнних конфліктах, ані в проміжках між ними. Я іноді довожу цей тезіс до абсурду і кажу, що щоб задовольнити свої імперські цілі, росія готова згубити половину свого населення. Треба розуміти, що це не випадковість, а закономірний процес.

Те, що окупанти роблять з цивільним населенням, і я говорю не лише про обстріли, а й про ті звільнені від окупації зони, де вони творили таке, що навіть незрозуміло з чим порівнювати, навіть з Другою світовою війною не порівняти – пора це порівнювати з татаро-монгольською ордою, з завоюваннями Чингісхана, який вбивав все населення, включаючи дітей. З цим можливо боротис передусім  лише зброєю».

Про те, як різниться реакція російськомовних та англомовних жителів Бостона на події в Україні, розповів Вадим Фельдман. Він відмітив: «Нові незнайомі люди підходять до нас, дізнаючись, що ми з України і висловлюють своє співчуття, солідарність, запитують чи є в нас там родичі, де вони і як. Я працюю соціальним робітником, допомагаю людям похилого віку. Здебільшого це російськомовні, проте є й американці. Більшість російськомовних не знає англійську мову. Вони дивляться пропутінське телебачення і зомбуються так само, як зомбуються жителі росії. Деякі з них, не всі, звичайно, позитивно відносяться до агресії росії в Україні і підносять свого російського президента-чекіста, який відправляє російську армію вбивати, ґвалтувати і займатись мародерством».

Розмову провели журналіст Ростислав Гольцман та директор студії «Діє-Слово» Олена Заславська.

Подивитись зустріч можна за посиланням:

Аліна Шененко,
Олена Заславська
Альфія Шевченко
Студія «ДІє-Слово»
квітень 2022 р.