Програма «Відновлення під час війни» провела чотириденний вебінар для методистів

Програма Вааду України «Відновлення під час війни» триває й продовжує свою роботу у 2024 році. Перед початком нових проєктів оргкомітет Програми на чолі з її керівником, співпрезидентом Вааду України Йосифом Зісельсом провів вебінар для методистів та психологів «Особливості психологічної реабілітації для осіб, що зазнали травматичного воєнного впливу».

 

 

Вебінар тривав чотири дні – з 18 до 21 січня 2024 року, і в ньому взяли участь 43 представника Програми, зокрема: 23 методисти, 12 психологів, 2 психіатри. Вони  обмінялися досвідом, обговорили актуальні питання, збагатилии свою методичну "скарбничку", а також підготувалися до нових проєктів.


Відкрив вебінар Йосиф Зісельс. Він розповів про підсумки роботи Програми упродовж 2023 року (детально можна ознайомитися за посиланням) і окреслив цілі та завдання, план роботи на 2024 рік.

 

Перший день вебінару був присвячений адміністративним питанням (обговорення посадової інструкції методиста та правила складання розкладу) і важливим аспектам Програми: єдності в команді, профілактиці вигорання психологів, а також психіатричній консультації в умовах здійснення Програми.

 

Другий день вебінару був не менш насиченим. Учасники обговорили чотири актуальні теми:

  • конфлікти, ускладнення під час зміни, досвід подолання і створення алгоритмів дії;
  • ПТСР: уточнення розуміння і робота з ним;
  • робота з втратами: особливості роботи з невизначеними втратами, особливості роботи при втратах з дорослими і з дітьми;
  • професіограми психологів: вимоги до кандидатів та створення команди.

 

Під час третього дня вебінару методисти, психологи й психіатри розібрали широкий спектр питань, зокрема:

  • звітність психологів: google-форми, плани, представлення даних, візуалізація;
  • вплив на батьківсько-дитячі стосунки з метою емоційної стабілізації;
  • створення психотерапевтичної атмосфери на зміні: успіхи і помилки;
  • артактивності, які є найбільш цікавими для клієнтів різного віку та статі;
  • психофізіологія стресу і основи саморегуляції.

 

Учасники вебінару також проаналізували особливості роботи з чоловіками-військовослужбовцями та з військовими загалом. Адже Програма «Відновлення під час війни» є співорганізатором кількох спільних з Нацгвардією України проєктів психологічної реабілітації для військовослужбовців і планує продовжувати роботу в цьому напрямі за запитом і потребою.


Завершальний, четвертий, день був присвячений підсумкам вебінару, пропозиціям та питанням взаємодії між членами команди.

 

Вебінар засвідчив глибоку залученість методистів та психологів у процес реабілітації родин, що особливо постраждали під час війни і стали підопічними Програми. Захід став важливим підготовчим етапом напередодні нових змін Програми. Вже 29 січня 2024 року розпочнеться 81 проєкт.