Програма «Відновлення під час війни»: проміжний звіт основних та допоміжних спецпроєктів станом на 31 липня 2023 року

Програма «Відновлення під час війни» – це велика програма психологічної реабілітації для українських громадян (жінки, діти, військовослужбовці), які  пережили бойові дії, окупацію, масовані обстріли, евакуацію, втрату житла і найстрашніше – втратили своїх близьких внаслідок війни.

Програма складається з основних незалежних тритижневих проєктів у безпечних та красивих місцях Західної України, та допоміжних спецпроєктів.

 

 

Основні проєкти. Результати роботи у 2022-2023 роках (на 31 липня 2023 р.):

За 7 місяців 2023 року проведено 29 трихтижневих проєктів, з початку Програми (з 1 травня 2022 року) - 56 проєктів.
Пройшли перший етап психологічної реабілітації:

 

За 7 місяців 2023 року

З початку Програми (1.05.2022р)

Кількість проєктів (змін)

29

56

Кількість родин

353

843

Кількість учасників, всього

802

1942

з них, жінок

382

900

дітей (від 2-х до 17 років)

420

1042

 

  • Середня кількість учасників на одному проєкті – 35, жінок (16) та дітей (19);
  • Середній відсоток жінок з воєнними втратами близьких (чоловік, дружина син, донька) членів родини – 21,7%;
  • Кількість психологів, які працювали на Програмі хоча б раз – 374, деякі з них - по 2-8 разів.
  • Кількість арт-майстрів та арт-терапевтів - 56;
  • Кількість волонтерів, які забезпечували якісний старт та проведення кожного проєкту – понад 30;
  • Також працювали на основних проєктах Програми десятки адміністраторів, вихователів, нянь та турінструкторів.

 

Загалом у базі заявок на участь у Програмі станом на 31 липня 2023 року налічується 3929 сімей (жінки та діти), які потребують психологічної реабілітації. З них 843 родини вже пройшли перший етап психологічної реабілітації.

 

Середній коефіцієнт переходу від кількості сімей до кількості учасників (на 31 липня 2023) – 2,3;

 

Таким чином ми бачимо, що загалом у базі заявок на участь у Програмі понад 9000 жінок та дітей, 1942 з яких за 15 місяців роботи Програми отримали психологічну підтримку.

 

Наша «черга» на Програму зростає скоріше, ніж ми допомагаємо нашім підопічним проходити тритижневий курс першого етапу психологічної реабілітації. Висновок – бажано збільшити потужність Програми і відповідно – фінансування. 

 

Усі послуги, включно з проживанням, харчуванням та консультації психологів, надаються підопічним нашої Програми безкоштовно.

 

 

Допоміжні спецпроєкти Програми

1. Семінар для психологів-методистів

Стрімке збільшення кількості людей, які потребують психологічної підтримки, вимагає розширення Програми, тобто безперервної та паралельної роботи проєктів одночасно на 5-8 локаціях. Оскільки кожна група психологів, які працюють на різних проєктах Програми, потребує певної координації всередині проєкту, керівництво Програми підготувало та провело 15-18 січня 2023 року на одній з наших локацій міжнародний семінар для психологів-методистів, в якому взяв участь як безпосередньо, так і в онлайн-форматі 21 психолог.

 

Цілі діяльності методиста:

  • створення єдиної, дружньої команди з окремих психологів, які раніше не працювали разом;
  • ознайомлення команди з анкетами та результатами тестування майбутніх учасників проєкту;
  • розподіл функцій серед психологів всередині проєкту;
  • створення програми реабілітації учасників конкретного проєкту, шляхом координації та адаптації відомих сертифікованих методик та практик до потреб конкретної групи учасників;
  • створення тижневого план-графіку завантаження усіх психологів;
  • роз’яснення правил та вимог щодо усіх аспектів проєкту.

 

 

2. Скринінг-тестування

Велика кількість жінок з дітьми, які потребують необхідної психологічної підтримки, підштовхнула команду Програми до необхідності пошуку методик диференціювання усього масиву постраждалих від бойових дій за рівнем  глибини їх стресу та психологічної травми.

 

Восени 2022 року була розроблена та узгоджена з різними психологічними групами та організаціями система скринінг-тестування, за участі фахових психологів, загальної кількості жінок та дітей, які звернулися за допомогою до Програми.

 

З січня 2023 року розпочалося скринінг-тестування усіх потенційних учасників Програми психологами двох інституцій – Програми СЕТА (кафедра психології НаУКМА) та проєкту Open Doors (Міжнародний інститут післядипломної освіти). У липні 2023 року до них долучилася третя група психологів КПТ, яких було підготовлено до тестування за допомоги кафедри психології УКУ.

 

Станом на 31 липня 2023 року було запрошено до скринінг-тестування 2798 жінок, тобто близько 71% потенційних жінок-учасниць Програми.

  • 1314 жінок пройшли скринінг-тестування.
  • 696 жінок проходять скринінг-тестування на 31 липня 2023 року трьома зазначеними командами психологів наших партнерських організацій.
  • 788 (37,5%) жінок відмовилися від онлайн-спілкування з психологами, які проводять вказане скринінг-тестування.

 

Результати спецпроєкту скринінг-тестування допомагають керівництву Програми умовно розділити масив кандидатів на участь у Програмі на три групи:

  • кандидати з низькими результатами тестування та відповідними коментарями психологів, які не потребують інтенсивного курсу реабілітації, їм надається тільки “Валізка самодопомоги” (Група 1 – 137 жінок (10,43%) на 31.07.2023 р.);
  • кандидати з середніми результатами тестування і відповідними коментарями психологів,  які направлятимуться до наших партнерських психологічних організацій для проходження курсу онлайн-консультацій (Група 2 – 582 жінки (44,29%) на 31.07.2023 р.). Учасники Програми другої групи (усі 582 жінки та їх діти), крім «Валізки самодопомоги», отримали можливості від наших партнерів на проходження курсу онлайн-консультування (4-16 консультацій) з метою досягнення стану психологічної реабілітації.
  • кандидати з високими результатами тестування і відповідними коментарями психологів у вигляді потреби на глибоке психологічне втручання запрошуються для участі в одному з проєктів Програми “Відновлення під час війни” для проходження інтенсивного тритижневого курсу першого етапу реабілітації (Група 3 – 595 жінок (45,28%) на 31.07.2023 р.).

 

Таким чином, використавши результати скринінг-тестування, ми значно скорочуємо чергу потенційних учасників наших інтенсивних проєктів і встигаємо до кінця цього року провести через Програму основну масу найбільш постраждалих кандидатів, тим самим значно зменшивши їх ризики захворювання ПТСР.

 

 

3. Психологічна реабілітація військовослужбовців та їх сімей.

У Програми «Відновлення під час війни», починаючи з літа 2022 року, є досвід спільних реабілітаційних проєктів разом з Національною Гвардією України (НГУ). Так, ми провели з НГУ восени 2022 року два проєкти з дружинами та дітьми військовослужбовців НГУ, зокрема з тими, хто внаслідок бойових дій залишився без чоловіків або без синів.

 

У 2023 році ми отримали пропозицію про співпрацю у реабілітаційних проєктах від Західного управління НГУ в новій локації, розташованій у гірському селі Івано-Франківської області. У квітні та травні 2023 року наша Програма провела два проєкти з НГУ та надала психологічну допомогу 18 родинам з військовослужбовцями (після поранень і фізичної реабілітації) та їх сім’ям.

 

Також у цьому році Програма провела два проєкти з втратами для жінок та дітей НГУ та надала психологічну підтримку 33 сім’ям.

 

 

4. Продовження психологічної реабілітації.

Після проходження інтенсивного курсу психологічної підтримки деякі жінки та діти потребують продовження процесу психологічної реабілітації. За рекомендаціями психологів Програми ми створили другий етап психологічної реабілітації у вигляді курсів онлайн-консультування впродовж 4-16 тижнів з щотижневими онлайн-консультаціями. Наші партнери, зазначені вище психологічні інституції, пропонують безоплатно таким сім’ям розроблені курси онлайн-консультування. Проєкт має свого координатора-волонтера.

 

На 31 липня 2023 року ми мали наступні результати роботи онлайн-курсів:

 

8 місяців 2022року з 1.05.

7 місяців 2023 року

Усього на 31.07

Подано заявок на онлайн-курси

128

79

207

Завершено онлайн-курсів

128

69

177

В процесі консультування

 

 

30

 

У деяких випадках, коли психолог, який проводить онлайн-консультування, бачить погіршення стану підопічної жінки чи дитини, він може звернутися до керівництва Програми з проханням повторити інтенсивний курс психологічної підтримки.

 

 

5. Психіатричні консультації

Починаючи з березня цього року Програма працює на своїх основних проєктах виключно з учасниками третьої групи після скринінг-тестування. Ці учасниці мають глибокі психологічні травми. Таке ускладнення основних проєктів призвело до того, що психологи-методисти проєктів почали звертатися до керівництва Програми з проханнями надати можливість проведення для окремих учасниць психіатричних консультацій. Також під час скринінг-тестування  інколи виникає потреба у психіатричних консультаціях.

 

При Програмі була створена психіатрична служба з 10 фахових психіатрів, які онлайн та за можливості офлайн проводять зазначені консультації, ставлять діагнози та виписують потрібні рецепти на лікування наших підопічних.

 

Так, з початку запровадження психіатричних консультацій методисти запросили для своїх підопічних 29 консультацій психіатрів та отримали їх. Деяким жінкам Програмою було профінансовано закупівлю ліків.

 

У процесі скринінг-тестування психологи 37 разів зверталися до Програми з проханням оплатити психіатричні консультації жінкам, яким вони проводили тестування. Зазначена допомога була надана Програмою в усіх випадках.

 

Враховуючи досить велику кількість жінок, які потребують психіатричного консультування, у Програмі 2 місяці тому було запроваджено посаду координатора-волонтера психіатричної допомоги. 

 

Усі методисти, які викликали психіатрів, відмічають позитивні результати та досить високу ефективність у випадках співпраці психологів та психіатрів.

 

Завдяки консультаціям психіатрів ми знаємо, що на наші проєкти вже потрапили десятки жінок з діагнозом ПТСР.

 

При наявності фінансування ми плануємо, за рекомендаціями психологів, розпочинати психіатричні консультації майже одразу після проведення скринінг-тестування. Мета такого превентивного консультування – стабілізувати медикаментозно психоемоційний стан деяких жінок за 2-3 місяці до участі в черговому проєкті Програми.

 

 

6. Реабілітація жінок, які зазнали насилля на тимчасово окупованих територіях.

Наприкінці минулого та на початку 2023 року психологи нашої Програми отримали перший досвід психологічної реабілітації окремих жінок, які перебували у місцях позбавлення волі на тимчасово окупованих територіях деяких східних областей України.

 

Зараз, коли Генпрокуратура України (ГПУ) завершила попереднє слідство щодо 182 випадків насилля на тимчасово окупованих територіях, команда Програми розпочала наприкінці липня реабілітаційний проєкт з 9 жінками, які зіткнулися з насиллям на окупованих територіях.

 

У травні-червні 2023 року для групи наших психологів ми провели декілька вебінарів з ізраїльським та українськими фахівцями щодо реабілітації жінок, які зазнали насилля на тимчасово окупованих територіях.

 

 

7. Реабілітація жінок-військовослужбовців, яких було звільнено з російського полону.

У чотирьох проєктах нашої Програми, з направленням від Кабміну, взяли участь 23 жінки-військовослужбовці (2,12, 5,4).

 

Жінки-військовослужбовці, які долають наслідки перебування у російському полоні, складають окрему цільову групу Програми. Робота з ними має ряд особливостей. Серед них є такі:

  • слід враховувати час, який пройшов після звільнення та кількість реабілітаційних послуг, які отримала особа;
  • психоемоційний стан осіб, які щойно звільнилися, вирізняється стійким розладом сну та ознаками виснаження, серед яких може бути непереносимість соціальних контактів;
  • в осіб, які вже понад 11 місяців перебувають на батьківщині, отримали та отримують реабілітаційні послуги якість сну задовільна та соціальна комунікація в нормі;
  • варто складати більш гнучку програму реабілітації, надавати можливості для вибору активностей та часу, який можливо приділити заходам;
  • будувати роботу треба так, щоб перебування на Програмі не нагадувало суворий “табірний режим”;
  • необхідно виокремлювати гомогенні групи для проведення групової терапії і не зводити разом цивільних та військовослужбовців, оскільки кожна категорія прагне обговорювати власну специфіку буття.

 

 

8. Підвищення кваліфікації волонтерів та фахівців Програми:

  • Семінар з підготовки психологів-методистів (див.п.1);
  • Лекції психологів для волонтерів програми;
  • Стажування кандидатів у реальних умовах проєкту для кандидатів в адміністратори проєктів;
  • Вебінар МІПО «Введення у травмотерапію»;
  • Вебінар МІПО «Введення в дитячу психотерапію»;
  • Вебінар кафедри психології УКУ для психологів-тестувальників;
  • Вебінари з ізраїльськими та українськими фахівцями щодо реабілітації жінок, які зазнали насилля на окупованих територіях;
  • Перед початком кожного проєкту проводяться методичні семінари для психологів – членів команд кожного з проєктів;
  • На серпень 2023 року ми плануємо вебінари з ізраїльськими та українськими фахівцями щодо психологічної реабілітації чоловіків-військовослужбовців.

 

 

9. Спонсори  та партнерські організації Програми:

  • «Nova Ukraine” (Каліфорнія, США);
  • Світовий єврейський конгрес (Нью-Йорк, США);
  • Світовий конгрес українців (Торонто, Канада);
  • Фонд «Разом» (Нью Джерсі, США);
  • Фонд Маша (Київ, Україна);
  • Готландський єврейський Фонд (Амстердам, Нідерланди);
  • Фонд Майкла Польського» (Чикаго, США);
  • Фонд Відродження (Київ, Україна);
  • "First Sport Group" (Україна);
  • Фонд Марілуізи Бек (ФРН);
  • Інститут психології ім. Г.С. Костюка НАПН України;
  • Кафедра психології НаУКМА;
  • Центр психології здоров’я (Львів, УКУ)
  • Міжнародний інститут післядипломної освіти (Київ, Україна)
  • Київський освітній центр толерантності (Україна).