Програма Вааду України «Відновлення під час війни» продовжує роботу і з 2023 року запроваджує допоміжний, додатковий проєкт скринінг-тестування

Підсумки роботи Програми «Відновлення під час війни» упродовж 2022 року (ознайомитися можна за посиланням) підтвердили не тільки її ефективність, а й необхідність продовження.

На фото: відкриття однієї зі змін Програми "Відновлення під час війни"

 

У 2023 році Програма втілюватиметься у тому ж форматі, що й минулого року. Вона заснована Ваадом України для сімей (жінок та дітей), що особливо постраждали під час війни: отримали статус ВПО та втратили на війні тимчасово чи незворотно годувальника, втратили під час бойових дій близьких родичів, перебували на окупованій території, під бомбардуваннями та обстрілами понад два тижні. Також у Програмі беруть участь жінки, звільнені з полону.

 

Перший етап Програми, як зазначає її керівник, співпрезидент Ваад України Йосиф Зісельс, передбачає три тижні інтенсивної роботи 40-70 особливо постраждалих від війни жінок та дітей з групою (7-12) фахових та досвідчених психологів у безпечних та красивих локаціях Західної України.

Головне завдання першого етапу: стабілізація психоемоційного стану родин, їх психологічна підтримка та едукація (навчання самодопомозі). Для цього учасники Програми проходять групові та індивідуальні консультації з психологами, займаються арт-терапією, тілесною терапією та іншими видами активності, які допомагають у психоемоційній реабілітації.

Після завершення першого етапу Програми його учасники мають можливість пройти другий етап: продовжити процес реабілітації в онлайн-форматі шляхом щотижневих консультацій з психологами Програми упродовж 4-12 тижнів.

Загалом з травня по грудень 2022 року в рамках Програми відбулося 27 проєктів (тритижневих змін), у січні-лютому 2023 року організовано ще чотири, і процес їх формування триває. На цей момент у базі потенційних учасників Програми – понад 3000 сімей, особливо постраждалих від війни: це близько 7000 жінок та дітей. Власне, у зв’язку з такою великою кількістю заявок Соціальна комісія Програми з 2023 року узгодила ідею керівника Програми на проєкт скринінг-тестування.

На фото: керівник Програми Йосиф Зісельс вітає учасниць зміни

 

«Відновлення під час війни»: нововведення Програми

Понад 3000 сімей, які надіслали анкети для участі у Програмі, – це не остаточна цифра, адже анкети продовжують надходити, а кількість особливо постраждалих родин не зменшується. «Якщо діяти тими ж методами, що й минулого року, Вааду України знадобиться 6-7 років для реабілітації зазначених сімей, – пояснює Йосиф Зісельс. – Для того, щоб зрозуміти, як безболісно скоротити цю величезну чергу на Програму, Ваад України у співпраці з психологічними інституціями-партнерами розпочав апробацію проєкту скринінг-тестування усіх без виключення кандидатів на участь у Програмі, а також тих родин, які вже її пройшли».

Результати проєкту скринінг-тестування допоможуть Вааду України умовно розділити масив кандидатів на участь у Програмі на три групи:

кандидати з низькими результатами тестування та відповідними коментарями психологів, які не потребують інтенсивного курсу реабілітації і яким надається тільки “валізка самодопомоги”;
кандидати з середніми результатами тестування і відповідними коментарями психологів, які спрямовуватимуться до партнерських психологічних організацій для проходження курсу онлайн-консультацій;
кандидати з високими результатами тестування і відповідними коментарями психологів будуть запрошені для участі в одному з цьогорічних проєктів Програми “Відновлення під час війни” для проходження інтенсивного тритижневого курсу першого етапу реабілітації.

 

Зазначений скринінг-тестування будуть проводити фахові психологи у форматі онлайн-інтерв'ю. Таким чином, результати скринінг-тестування дозволять значно скоротити чергу потенційних учасників інтенсивних проєктів, виділити родини, які дійсно потребують інтенсивної допомоги, і упродовж року провести через Програму основну кількість кандидатів, тим самим зменшивши ризики утворення ПТСР.

«Ми плануємо до травня 2023 року завершити, в основному, вказаний проєкт тестування і отримати на виході результати тестів та коментарі психологів до кожного тесту», – зазначає Йосиф Зісельс.

Детальніше про Програму можна прочитати за посиланням.
Зацікавлені в участі у Програмі можуть заповнити анкету тут.