Програма Вааду України «Відновлення під час війни» підбила підсумки роботи за 2022 рік

Перші 8 місяців існування Програми – з травня по грудень 2022 року – це час інтенсивної роботи, організації процесів, стрімкого розвитку, напрацювання методик й отримання досвіду. Адже Програма не лише створена з нуля, та ще й у розпал повномасштабного російського вторгнення. Вона, до того ж, не має аналогів в Україні – це унікальна програма. За час війни з'явилося чимало ініціатив з надання психологічної допомоги різним групам населення, але комплексної програми, спрямованої на фахову допомогу особливо постраждалій від війни і найбільш вразливій групі населення – жінкам та дітям – на теренах Українине не існує, окрім нашої Програми.

Програма Вааду України – єдина, що забезпечує тритижневий перший етап психологічної реабілітації сім’ям, які отримали статус ВПО, а також тимчасово або, на жаль, незворотньо втратили на війні годувальника або близьких, які перебували на окупованій території, під бомбардуваннями та обстрілами понад два тижні. Програма також займається психологічною реабілітацією жінок, звільнених з полону.

За неповний рік роботи Програма розрослася до такого масштабу, що при ній створено вже три великі групи волонтерів, Соціальну комісію с представників керівництва Вааду, спонсорів та фахових гуманітаріїв, які займаються відбором учасниць. Кількість заявок на участь у Програмі за 8 місяців 2022 року зросла в рази, а кількість жінок та дітей, які пройшли Програму, вже сягнула понад тисячу осіб. Щоб осягнути результат, варто спершу нагадати, з чого починалася Програма…

учасники різних змін Програми «Відновлення під час війни»

Програма «Відновлення під час війни»: від ідеї до дій

«Програма народилася у березні 2022 року, коли протягом першого місяця повномасштабного вторгнення велика група волонтерів Вааду України активно займалася евакуацією українських сімей з районів бойових дій на Сході й Півдні України», - розповідає керівник Програми, співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс.

За його словами, волонтери й керівництво Вааду України тоді звернули увагу на тяжкий психологічний стан більшості евакуйованих жінок та дітей, на ознаки психологічних травм, стресів та фрустрацій. Географічне переміщення не покращувало психологічний стан згаданих жінок та дітей, а навпаки продовжувало та посилювало стрес від великої кількості моральних, побутових, фінансових та соціальних проблем, з якими зустрілися зазначені жінки та діти після евакуації.

Саме тому й виникла ідея програми психологічної реабілітації жінок та дітей, які особливо постраждали від війни. Керівництво Ваад України створило текст заявки на перші три «пілотних» проєкти психологічної реабілітації. На участь у них зголосилися  понад 120 жінок та дітей, у яких стрес від евакуації доповнювався тимчасовою або, на жаль, незворотною втратою годувальника сім’ї.

«У квітні 2022 року Ваад України отримав позитивну відповідь на заявку від організації “NOVA UKRAINE” (Каліфорнія) і почав розгортати проєкт за проектом», - згадує Йосиф Зісельс.

керівник Програми «Відновлення під час війни» Йосиф Зісельс

Підсумки 2022 року: цифри і факти

Найкращий результат – це нескінченні слова подяки від учасниць, які впродовж роботи Програми отримують керівництво Вааду України, члени Соціальної комісії, психологи та волонтери. Важко злічити, скільки добрих слів отримано у дзвінках, смс, коментарях, відгуках у соцмережах. Але Програма «Відновлення під час війни» – це, передусім, потужна й відповідальна організація, тому підбиває підсумки не теплими емоціями, а цифрами й фактами. І цими показниками можна сміливо пишатися. Отож…


Упродовж 2022 року Ваад України за підтримки спонсорів і партнерів:
- підготував та провів 27 тритижневих проєктів (змін).
- прийняв і здійснив перший етап реабілітації у рамках Програми 1140 жінок та дітей, особливо постраждалих від війни. Це 490 сімей, зокрема: 518 дорослих жінок, 622 дитини від 2 до 17 років. Близько 20% учасниць Програми втратили чоловіків або дітей від бойових дій.
- залучив і організував роботу на проєктах Програми 216 психологів та арт-майстрів, 27 адміністративних керівників проєктів, а також вихователів, аніматорів та турінструкторів.

Кожна група психологів, які працює на проєкті Програми на чолі з психологом-методистом, після завершення проєкту надає програмний звіт. У ньому відображаються психологічні аспекти, результати роботи психологів, динаміка змін психоемоційного стану учасників. Ці дані є, без сумніву, об'єктивним маркером успішності кожного проекту. І вони свідчать, що стан жінок та дітей, які пройшли Програму «Відновлення під час війни», істотно покращується.

Символічні ангелики, створені учасниками дитячої  групи Програми «Відновлення під час війни»

Плани Програми на 2023 рік
Підсумки Програми у 2022 році підтвердили необхідність її продовження — «Відновлення під час війни» триває і триватиме. У січні 2023 року вже організовано чергові проєкти – 28 та 29 зміну, в яких взяли участь майже 70 жінок та дітей. На черзі – ще дві зміни, які розпочинаються у лютому.
У базі потенційних учасників Програми понад 3000 сімей, особливо постраждалих від війни. Цьогоріч заплановано кілька нововведень, аби оптимізувати відбір учасників та надати можливість психологічної реабілітації тим, хто дійсно її потребує.

Зацікавлені в участі у Програмі у 2023 році можуть заповнити анкету за цим посиланням.

Програма триває. У 2022 році вона стала можливою і досягла такого високого результату, зокрема, й завдяки підтримці спонсорів та партнерів:
- Фонд "NOVA UKRAINE" (Каліфорнія, США);
- Світовий єврейський конґрес (Нью-Йорк, США);
- Світовий конґрес українців (Торонто, Канада);
- Фонд "RAZOM, INC" (Нью-Джерсі, США);
- "First Sport Group" (Україна);
- Інститут психології ім. Г.С. Костюка НАПН України;
- Центр психології здоров’я (Львів, УКУ);
- Київський освітній центр толерантності (Україна);
- Фонд Маша;
- Сіоністська федерація України;
- Студія «Діє Слово».

Дякуємо кожному, хто долучився до Програми у 2022 році і будемо раді співпраці у 2023-му!