Професор Роальд Гоффман: Андрей Шептицький заслуговує звання «Праведника народів світу»

Митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький заслуговує звання «Праведника народів світу», заявив Нобелівський лауреат з хімії, професор Роальд Гоффман з Корнельського університету (США).

«Дії митрополита Андрея Шептицького очевидно заслуговують на присвоєння йому звання "Праведника народів світу" від імені "Яд Вашему" (ізраїльського Меморіального комплексу Катастрофи і героїзму єврейського народу). Шептицький був одним з дуже небагатьох лідерів будь-якої церкви, який висловлювався проти нацистських вбивств. Дії митрополита під час війни були зразковими - його релігійні установи врятували життя багатьох єврейських дітей, захистивши їх від нацистів», - заявив Гоффман у інтерв'ю канадській громадській організації Ukrainian Jewish Encounter («Українсько-Єврейська зустріч»), повідомляє Інтерфакс.

Коментуючи причини відмови ізраїльського «Яд Вашем» присвоїти це звання Шептицькому, незважаючи навіть на точні факти про особисте спасіння митрополитом десятків євреїв у своїй резиденції, а ще сотні євреїв за його наказом були заховані у монастирях Західної України, Гоффман заявив, що ця інформація є результатом радянської пропаганди.

«Я думаю, що "Яд Вашем" спочатку отримав дезінформацію від радянської влади, яка розглядала Шептицького як представника українського націоналізму. Сумна річ полягає в тому, що і в наступні роки керівництво "Яд Вашему" не бачило для себе можливим відкинути цю дезінформацію, і не було в змозі досягти врівноваженого судження щодо цього праведного релігійного лідера», - пояснив він.

Роальд Гоффман - єдиний у світі Нобелівський лауреат, який народився в Україні, а саме у Золочеві на Львівщині 1937 року. Вчений пережив Голокост в роки Другої Світової війни. У 1981 році отримав Нобелівську премію у галузі хімії «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів. 

Звання «Праведника народів світу» надається державою Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати життя євреям від знищення нацистами. Серед українців є 2515 осіб, відзначених цим званням.

Джерело: http://zaxid.net

nike headquarters Sneakers
рубрика: 
рубрика: