Професор Єврейської теологічної семінарії Америки Девід Фішман проведе курс на Сертифікатній програмі з юдаїки

7 червня 2022 року в рамках Міжнародної Сертифікатної програми з юдаїки розпочнеться відкритий курс проф. Девіда Фішмана


"Єврейські релігійні та секулярні рухи у Східній Європі".

 

David Fishman

 

До участі  можуть долучитися як студенти і випускники Сертифікатної програми з юдаїки, так й усі, хто зацікавлений в отриманні нових знань з заявленої тематики.

Реєстрація на курс за посиланням: https://forms.gle/9tSJN7NT4tr6jT5D9

Початок курсу - 7 червня 18:00. 
Курс складається з 7 лекцій.

------------

Східна Європа була основним релігійним і культурним центром світового єврейства протягом кількох століть, аж до Голокосту. Курс пропонує огляд основних єврейських релігійних, культурних та політичних рухів у Східній Європі, а також їхнього історичного контексту.
Ми розглянемо шість течій: хасидизм, течію мітнагдім (противників хасидизму) та литовських єшив, єврейське Просвітництво (Гаскалу), сіонізм, єврейський робітничий союз (Бунд) та їдишизм.
Ми поставимо такі запитання: в чому були ідеї цих рухів, чому вони виникли, якою була їх організаційна структура та діяльність, чому вони були успішними або невдалими?
Курс проллє світло на ідеологічну різноманітність єврейського життя у Східній Європі.

Робоча мова – російська.

 

Девід Е. Фішман – професор єврейської історії Єврейської теологічної семінарії Америки.

Професор Фішман є автором численних книг і статей з історії та культури східноєвропейського єврейства: «Книжкові контрабандисти: партизани, поети та змагання за порятунок єврейських скарбів від нацистів» (2017), «Піднесення сучасної культури їдиш» (2005), «Перші сучасні євреї Росії: євреї Шклова» (1996).

 

Міжнародна Сертифікатна програма з юдаїки надає базові знання з єврейської історії та культури; її метою є сприяння розвитку єврейських штудій на Україні і формування спільноти фахівців з цієї галузі в майбутньому. Докладніше про програму та вступ за посиланням: https://www.vaadua.org/node/3762.