Президент Конференції європейських рабинів Пінхас Гольдшмідт отримав Премію Карла Великого

Пінхас Гольдшмідт з 2011 року був головним рабином Москви. Він залишив росію після вторгнення в Україну і очолив Конференцію європейських рабинів. "На знак визнання його видатних зусиль у сприянні встановленню миру, права всіх народів на самовизначення, європейських цінностей, толерантності, плюралізму та взаєморозумінню, а також на знак визнання його значної прихильності до міжрелігійного та міжкультурного діалогу» комітет премії імені Карла Великого вирішив нагородити Пінхаса Гольдшмідта і водночас таким чином вшанувати і єврейський народ у Європі. Ця відзнака, зазначається на офіційній сторінці премії, демонструє, що єврейське життя – невіддільна частина Європи, що в Європі не повинно бути місця антисемітизму.


Пінхас Гольдшмідт отримав премію на урочистій церемонії в німецькому місті Аахені 9 травня. Під час вручення мерка Аахена Сібілле Койпен зазначила, що нагорода Пінхаса Гольдшмідта є визнанням його досягнень і рішучості у протистоянні антисемітизму і всім формам дискримінації.

 

На фото: Пінхас Гольдшмідт під час нагородження
Премію Карла Великого (Henning Kaiser/dpa/picture alliance)

Як повідомляє видання DW, віцеканцлер Німеччини Роберт Габек своєю чергою високо оцінив міжрелігійний діалог між мусульманами і євреями, якому сприяв Гольдшмідт. У 2015 році він став співзасновником Мусульмансько-єврейської лідерської ради – ради експертів зі штаб-квартирою в Амстердамі, яка ставить собі за мету збереження свободи віросповідання та релігійного миру, а також поглиблення діалогу між 1,5 мільйона євреїв і 40 мільйонами мусульман у Європі.

 

Премія імені Карла Великого заснована у 1950 році. Її лауреатами були Вінстон Черчилль, Конрад Аденауер, Вацлав Гавел, Анґела Меркель, Еммануель Макрон, Папа Римський Франциск та інші.