Ми потребуємо об’єктивного аналізу, чому зараз Україна не виправдовує більшості наших сподівань – Йосиф Зісельс

Возможно, это изображение (текст «Ukrainian Historical Encounters Series Special Event Ukraîne at 30' yKpaйHa BиxoAиTb ceep Prelude Three Maidans and a War Look Forward UKRAINIAN INSTITUTE OF AMERICA SEPTEMBER 18 2021»)

18 вересня 2021 року в  Українському Інституті Америки, (англ. Ukrainian Institute of America, UIA) відбулась Міжнародна конференція під назвою «Тридцятирічна ретроспектива української незалежності».

Тема конференції: стійкість українських державних та громадських інституцій впродовж 30-ти років відновленої державності та їх здатність відповідати на сучасні виклики та загрози.

В заході взяли участь провідні українські та американські дипломати, бізнесмени та політики, зокрема, Вікторія Нуланд, заступник держсекретаря США з політичних питань, Курт Волкер – колишній посол США в НАТО та спецпредставник в Україні та Джон Хербст, колишній посол США в Україні.

На відкритті конференції з 30-хвилинною доповіддю виступив співпрезидент Вааду України, учасник Ініціативної групи «Першого грудня», виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України, член Стратегічної Ради РОК пан Йосиф Зісельс.

 

Возможно, это изображение (2 человека, в том числе Иосиф Зисельс)

Йосиф ЗІсельс та посол США в NATO (2008-2009), cпеціальний представник США по Україні (2017-2019) Курт Волкер.

Фото  – сторінка Йосифа Зісельса у Фб.

 

«Ми всі дуже любимо Україну – ті, хто живуть в Україні, ті, хто живуть в діаспорі. Вони пронесли цю любов через сторіччя, з того часу, коли їхні діди й бабусі приїхали сюди, в США, або в Канаду. Любов – це чудове почуття. Але вона трохи заважає об’єктивно дивитися на речі, які любиш.
А ми з вами потребуємо через 30 років Незалежності дуже точного, об’єктивного аналізу, що собою являла Україна, чому вона була така, і чому вона зараз не виправдовує більшості наших сподівань. Якщо ми зможемо об’єктивно зрозуміти, що таке Україна, що вона була вчора, яка вона сьогодні, та уявити, якою вона буде завтра, ми зможемо знайти рецепти, що нам робити далі.

В Україні вже виросла генерація людей, які народилися, зростали, розпочали свій трудовий шлях вже за часи Незалежності, але все одно нам дуже тяжко. Ви нам співчуваєте. Ви хочете нам допомогти, і ви дуже нам допомагаєте. Неможливо перебільшити роль української діаспори в допомозі Україні.
Ми їхали сюди і розмовляли про те, як влада протягом 30 років не дає діаспорі реально повноцінно допомогти їй.

І цей феномен теж треба дослідити. Чому ми не дали можливість представникам української діаспори так, як це зробили в країнах Балтії, долучитись до розбудови України повністю, а враховуючи, що в діаспорі живе приблизно 20 мільйонів українців, – ми досягли б дуже великих шабелів – соціальних, службових, професійних.

Чому ми не змогли разом – діаспора, дисидентство та громадянське суспільство, зробити те, що ми повинні були зробити. Ось таке питання мучить мене останні роки», – зазначив Йосиф Зісельс у своєму виступу.
 

Повний запис виступу Йосифа Зісельса:

==================

Український інститут Америки – одна за візитівок української діаспори в США.
Історія установи бере початок у 1948 році у Вест Ісліпі, Лонг Айленд. Його засновником став відомий український винахідник Вільям (Володимир) Джус, виходець з Тернопільщини, який дістався до Америки в 1913 році.

Будівля Українського Інституту Америки розташувалася у історичному районі музею Метрополітен у Нью-Йорку, на відомій П’ятій авеню.

За час президенства Джуса оргаснізація співпрацювала із Українською Вільною Академією Наук, Науковим товариством імені Тараса Шевченка. Основним завданням стала популяризація українських традицій для збереження національної ідентичності. Цьому сприяли гранти на дослідження у сфері українознавста, що надавалися УІА..

Після здобуття Україною незалежності УІА брав участь у створенні української амбасади.

За понад 70 років існування Український Інститут Америки перетворився на «культурну візитівку» українською діаспори  в США, є скарбницею її історії та традицій, зв’язком  Батьківщиною, і водночас – потужним центром популяризації української культури.

--------------------------

Дякуємо представникам Руху Опору Капітуляції за трансляцію виступу Йосифа Зісельса.