Liga.net порушила Принципи Кодексу етики українського журналіста – Незалежна медійна рада

Незалежна медійна рада визнала у статті «Гроші на пам’ять…» порушення Принципів Кодексу етики українського журналіста.

Етичні правила журналістів перепишуть під громадські медіа? | Громадський  Простір

24 липня на теренах видання Liga.net  був розміщений матеріал під назвою «Гроші на пам’ять. Як будівництво меморіалу в Бабиному Яру перетворилося на проблему національного масштабу».

На думку великої кількості представників громадянського суспільства, журналістів, письменників, політичних діячів, керівників та колективів організацій, тощо, матеріал був «заказним», та його ціллю було вплинути на репутацію правозахисника, дисидента радянських часів, члена Хельсінкської групи, сопрезидента Ваада України пана Йосифа Зісельса.

Всі матеріали, які торкалися цієї теми, позначені спеціальним хеш-тегом #підтримую_Зісельса.

3 серпня 2021 р. засновник ГО «Українська стратегічна ініціатива» А. Левус та віце-президент ГО «Фонд підтримки демократичних ініціатив» Ю. Гончаренко звернулися до Незалежної медійної ради зі скаргою щодо змісту матеріалу «Гроші на пам’ять. Як будівництво меморіалу в Бабиному Яру перетворилося на проблему національного масштабу» авторства Любові Величко, розміщеного на Liga.net.

Скаржники наголосили на необхідності перевірки об’єктивності й збалансованості матеріалу, дотримання журналістських стандартів при його написанні (як-от відокремлення фактів, суджень і припущень, виправлення неточностей тощо).

23 вересня 2021 року Незалежна медійна рада опублікована рішення що до згаданого матеріалу.

В ньому зазначено, що матеріал «Гроші на пам’ять. Як будівництво меморіалу в Бабиному Яру перетворилося на проблему національного масштабу» авторства Любові Величко, розміщений на Liga.net, містить порушення Принципів 6, 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста, а також суперечить пунктам 4, 6, 21 Резолюції ПАРЄ 1003 (1993) «Про етичні принципи журналістики».

У своєму коментарі редакції сайту Вааду віце-президент ГО «Фонд підтримки демократичних ініціатив» Юрій Гончаренко відмітив:

 – Пане Юрію, Ви подавали скаргу тільки до Незалежної медійної ради?

– Ні, ми також писали в Комісію з журналістської етики, якою керує Андрій Куліков. Поки ніякої відповіді ми не отримали, але і відмови також не отримали. Тому ми сподіваємось на те, що це питання буде розглянуте, і рішення буде винесене цією комісією також.
 

– Які кроки далі?

– Я вважаю, що редакція Liga.net повинна зняти цю статтю та оприлюднити вибачення. Бажано зробити це зараз, у роковини пам’яті жертв Бабиного Яру.
 

– Чи вірите Ви, що вони вибачаться?

– Ні, не вірю. Я багато писав Борису Давиденко. Коли вийшло це рішення Незалежної медійної ради – також йому надіслав. Думаю, що реакції не буде, але вода камінь точить. Репутація Liga.net вже серйозно постраждала після цієї публікації, а якщо редакція не вибачиться – постраждає ще більше.

 

--------------------------------------

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями: «Інститут Медіа Права» (з квітня 2016 року – «Центр демократії та верховенства права»), «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Телекритика» (з квітня 2016 р – ГО «Детектор Медіа») та «Фундація «Суспільність» та складається із 15 членів. Кожна з п’яти організацій, що підписали Меморандум про створення цього органу, делегують у Раду по три представники, мінімум один із яких не має бути членом організації, що його делегує. З ініціативою створення Незалежної медійної ради виступив Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який створено з метою утвердження високих професійних стандартів журналістики та задля об’єктивного розгляду спірних питань та ситуацій, які виникають у інформаційному просторі України.

Рада розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, а також порушень норм журналістської етики. Окрім експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.
Положення про Незалежну медійну раду дивіться за посиланням.