Катерина Малахова, Сергій Гірік – Юдаїка потребує глибокого професійного вивчення

30 липня о 19:00 на платформі Zoom пройшла он-лайн зустріч «Юдаїка в Україні: перспективи досліджень», присвячена проблематиці вивчення юдаїки в Україні.

Спікерами зустрічі стали Катерина Малахова — наукова співробітниця Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, кандидат філос. наук,  викладачка магістерської та сертифікатної програм з юдаїки в НаУКМА, керівниця історичних досліджень ESJF European Jewish Cemeteries Initiative, координаторка проекту «Самбатіон» в Україні, та Сергій Гірік — кандидат історичних наук, старший викладач магістерської програми з юдаїки в НаУКМА, віце-президент Української асоціації юдаїки, старший науковий співробітник Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво».

Основною темою стало обговорення перспектив вивчення юдаїки і необхідність професіоналів у цій галузі. Катерина Малахова звернула увагу на велику кількість архівів і матеріалів, які знаходяться на території України, розповіла про курси, які вона викладає в Києво-Могилянській академії, зокрема про хасидизм на теренах України і його особливостях.

Сергій Гірік розповів про єврейську історіографію, замовчування єврейської складової в історичних книгах радянських часів та відсутність наукових досліджень з даної теми, як таких. Наприкінці зустрічі спікери відповіли на запитання слухачів щодо вивчення юдаїки і тих, що стосувались самого вступу на цю спеціальність.

Організаторами заходу виступили Асоціація єврейських організацій і общин України, Ваадуа Пресс та он-лайн платформа «ЛИМОНАД», на YouTube-каналі якої можна переглянути запис заходу за посиланням.

 

Аліна Шененко для сайту Вааду України

Nike Air Max 200