«Історія українських Праведників – це невіддільна частина історії Голокосту, і розповідати її потрібно саме зараз, у час війни», – Йосиф Зісельс

14 травня, у День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин України Йосиф Зісельс та віце-президент Вааду України, керівник Центру єврейської історії і культури Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Анатолій Подольський взяли участь у програмі на Радіо Культура, присвяченій Праведникам народів світу з України.

 

Меморіал "Яд Вашем" визнав Праведниками понад 2600 українців. Це неєвреї, які, ризикуючи життям в умовах націонал-соціалістичного окупаційного режиму, рятували євреїв. Анатолій Подольський під час ефіру нагадав, що термін «Праведники народів світу» "Яд Вашем" запровадив ще у 1963 році. Йосиф Зісельс у свою чергу розповів, як тридцять років тому вперше про можливість надання цього звання заговорили в Україні: «На початку 1990-х ми познайомилися з американською організацією "Єврейський фонд для християн спасителів". Вона займалася пошуком Праведників народів світу з України, яких визнав меморіал "Яд Вашем". Цей фонд заснували євреї, що врятувалися під час Голокосту. Вони фінансово допомагали Праведникам насамперед з пострадянських країн. Наша організація допомагала доставляти кошти до адресатів, адже тоді ще було неможливо переказати їх через банк чи пошту». Були й інші організації, які займалися пошуками Праведників, додав Йосиф Зісельс, але єдиною структурою, що займалася цим професійно, був Український Центр вивчення історії Голокосту, очолюваний Анатолієм Подольським.

Йосиф Зісельс та Анатолій Подольський наголосили, що вшанування пам'яті Праведників народів світу дуже важливе, а зараз набуло особливої ваги. «Ми покидаємо імперію, покидаємо її з кров'ю. На жаль, ми не зробили цього ні в 1991-му, ні у 2004-му, ні навіть у 2014-му. 24 лютого минулого року стало кінцем вагань. Росія не бачить нашої суб'єктності, державності та ідентичності. А історичне минуле нам допомагає зберегтися, як культурі, як народу, як сучасній європейській державі. І тому в нашому календарі нарешті з 2015 року День пам'яті й примирення — 8 травня. Пам'ять про війну — це насамперед емпатія і співчуття до жертв. І ми нарешті долучаємося до цього європейського консенсусу. Новий історичний календар України — це також ознака виходу з імперії, ознака деколонізації. Коли ми нарешті говоримо про людей, про яких забороняли говорити в комуністичні часи», - сказав під час ефіру Анатолій Подольський.

Йосиф Зісельс додав: «Для нас важливо показати, як українці рятували євреїв і при цьому самі гинули. Це невіддільна частина історії Голокосту на території України, і про цих людей потрібно пам'ятати. Важливо говорити про це сьогодні, в часи кривавої війни, розв'язаної Росією, бо й нині не всі українці розуміють, що таке тоталітарні режими, яку загрозу вони несуть людству і як мають діяти нормальні люди, які вірять у Бога, слідують його заповідям. Це важливо доносити тим, хто залишився на окупованих територіях і також наражається на небезпеку. Адже українці там приречені на загибель, як колись євреї при нацистському режимі. І сьогодні знову дуже потрібні такі сили, які рятуватимуть цих людей».

Програму "Праведники народів світу з України" вела журналістка Наталія Грабченко,. Слухати всю програму  можна за посиланням.

На фото вгорі: Йосиф Зісельс, внизу - керівник Центру єврейської історії і культури Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Анатолій Подольський та ведуча "Радіо Культура" Наталія Грабченко.

 

рубрика: