Грантова програма “Юдаїка” НаУКМА провела День відкритих дверей на 10 набір

Фото – архів програми

 

1 липня відбувся День відкритих дверей на грантовій програмі “Юдаїка” НаУКМА.

В заході взяли участь засновник програми, сопрезидент Вааду України Йосиф Зісельс, академічні керівники програми д-р Олексій Хамрай та к.і.н Сергій Гірик, викладачі – к.ф.н Катерина Малахова та к.і.н Таісія Сидорчук.

«Наша мета – залучати талановитих, небайдужих майбутніх дослідників будь якої національності до професійного вивчення юдаїки.
Зараз ми маємо вже півсотні молодих людей з дипломами, в яких значиться спеціалізація "Юдаїка". Багато з них захистили дисертацію в Україні та за кордоном», – зазначив пан Олексій Хамрай.


Майже 10 років програма готує магістрів з юдаїки.
Програму спільно заснували Національний університет «Києво-Могилянська академія» і Асоціація єврейських організацій та общин України (Ваад України) за підтримки ) багатонаціональної ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» (UJE, Ukrainian Jewish Encounter задля поглиблення академічних студій з юдаїки в Україні. Програму координують кафедра історії НаУКМА та Ваад України.
Її мета — на високому професійному і сучасному рівні готувати фахівців з єврейської історії та культури.
Навчання на програмі триває два роки. Магістранти опановують різні історичні дисципліни, слухають курси з юдаїки, вивчають єврейські мови іврит і їдиш, а також арамейську за вільним вибором. Випускники отримують диплом магістра історії (юдаїки) НаУКМА. Навчальний процес спирається на новітні освітні методики. Програма залучає інноваційні технології в навчальний процес, а крім того всіляко сприяє студентам в отриманні стажування за кордоном.
Крім вивчення різноманітних дисциплін, магістранти проходять архівно-музейно-бібліотечну практику в установах Києва та Львова, безпосередньо знайомляться з матеріальною спадщиною євреїв України та набувають практичних навичок дослідницької роботи з відповідними матеріалами.
До важливих і пріоритетних завдань програми належить тісна співпраця з кращими світовими центрами юдаїки і насамперед – Єврейським університетом в Єрусалимі, провідним ізраїльським закладом вищої освіти, який входить до рейтингу 100 найкращих університетів світу.
На програмі працюють викладачі кафедри історії НаУКМА і запрошені лектори, як українські (спеціалісти з різних галузей юдаїки, у тому числі й випускники Могилянки), так і закордонні. Провідні дослідники й експерти з єврейських студій із Ізраїлю, США, Канади і країн Європи читають міні-курси та публічні лекції, щоб студенти могли ознайомитися з сучасною методологією та дослідницькими підходами в галузі академічної юдаїки.


Подивитись День відкритих дверей від 1 липня 2021 р. можливо у запису.

Докладніше про програму – за посиланням.