Документальна виставка «ТРАГЕДІЯ БАБИНОГО ЯРУ В АРХІВНИХ ДОКУМЕНТАХ»

29 вересня – День пам`яті розстріляних в Бабиному Яру євреїв

 

Запрошуємо вас

29 вересня 2014 р. о 17.00

На документальну виставку
«ТРАГЕДІЯ БАБИНОГО ЯРУ В АРХІВНИХ ДОКУМЕНТАХ»
(документи Державного архіву Київської області)

та презентацію виставки Інституту Юдаїки

«БАБИН ЯР. ІСТОРІЯ ТА ПАМ’ЯТЬ»

Адреса:  м. Київ, вул. Ярославська, 6, 4 поверх

Вхід вільний
Виставка архіву  триватиме тільки один день

 

 

Прес-реліз

до відкриття документальної виставки з нагоди жалобного дня початку масових розстрілів у Бабиному Яру

 

З метою віддання шани жертвам різних народів, загиблих у трагедії Бабиного Яру та задля привернення уваги сучасних громадян України з метою недопущення повторення страшної трагедії у сучасній історії України, Державний архів Київської області та Міжнародна громадська організація «Інтернаціональний союз» за підтримки Київського центру прогресивного іудаїзму «Атіква», ВГО «Єврейський Форум України» та із залученням експозиції Інституту Іудаїки, 29 вересня 2014 р. о 17.00 у приміщенні Київського центру прогресивного іудаїзму «Атіква» за адресою м. Київ, вул. Ярославська, 6, 4 поверх, проводить відкриття документальної виставки «Трагедія Бабиного Яру в архівних документах».

Наслідки Другої світової війни вражають величезними жертвами. Від рук німецьких загарбників загинули десятки мільйонів людей різних національностей та релігійної приналежності.

У світі є чимало місць, що символізують пам'ять про тих, хто стали жертвами фашизму. Одне з таких місць находиться в Україні. Це - Бабин Яр, урочище Шевченківського району Києва. Так історично склалося, що Бабин Яр і в Україні, й у світі важить значно більше, ніж географічна назва. Це – одна з трагічних адрес масових розстрілів часів Другої світової війни, яка стала символом людського горя і трагедії в історії України та відкритою раною української політичної нації.

Саме тут з вересня 1941 року по вересень 1943 року відбувалося масові розстріли єврейського населення, ромів, українців, радянських військовополонених, партизанів та підпільників. Бабин Яр став братською могилою для українських євреїв, п'яти циганських таборів, радянських військовополонених, в тому числі моряків Дніпровського загону Пінської військової флотилії, членів ОУН, серед яких - відома українська поетеса Олена Теліга.

До сьогодні історики не прийшли до єдиної думки з приводу точної кількості загиблих у Бабиному Яру. У різних джерелах вказуються різні відомості - від 100 до 300 тисяч людей , серед яких близько 150 тисяч - єврейської національності.

Біль та скорбота за невинно вбитими жертвами різних народів об'єднує усіх нас не зважаючи на національну чи релігійну приналежність.

В експозиції виставки буде презентовано документи та відео матеріали Національного архівного фонду України із зібрань провідних архівів України: Центрального державного архіву вищих органів влади і управління (ЦДАВО) України, Центрального державного кінофотофоноархіву (ЦДКФФА) України ім. Г. С. Пшеничного, Центрального державного історичного архіву м. Києва та Державного архіву Київської області.

У Державному архіві Київської області зберігаються показання свідків (колишніх в`язнів Сирецького табору, завгоспа Кирилівської лікарні) у Народному комісаріаті державної безпеки УРСР (НКДБ УРСР ) про масові розстріли у Бабиному Яру та спроби німецьких окупантів приховати свої злочини, списки розстріляних у Бабиному Яру жителів м Києва (по декільком районам). Ці списки складалися відразу після звільнення Києва від окупантів наприкінці 1943 року представниками райкомів і райвиконкомів міста за свідченнями кербудів та вцілілих сусідів. Більшість у списку - жінки і діти ( 137 дітей - у віці до 3- х років).

Серед розстріляних 29 вересня 1941 жителів Подолу, крім євреїв, 13 українців, 8 росіян, татарин, мадяр, білорус, литовець і полька. Номер 58 у списку - поляк Вольський Станіслав, розстріляний разом з родиною 1 жовтня 1941 за спробу врятувати дружину - єврейку і свою маленьку доньку. Номер 1374 списку - черниця - українка (ім'я в документі не вказано ) розстріляна 24 жовтня 1943, незадовго до звільнення Києва.

На відкритті документальної виставки крім вищезгаданих документів, буде представлено документальний фільм «Бабин Яр. Правда про трагедію» з фондів Центрального державного кінофотофоноархіву імені Г.С. Пшеничного та представлено тематичну експозицію виставки Інститут Іудаїки.

Зібрання документів експозиції виставки передають атмосферу того часу та надають можливість осмислити трагічні події в Бабиному Яру в контексті неупередженого погляду на історію Києва, України та СРСР.

 

З питань акредитації звертатись до Войтенко Наталії тел. (044) 483 49 20, моб 095 505 56 38, voitenko@umma.ua

 

Asics Onitsuka Tiger
рубрика: