Доктор Іцхак Калдерон Адізес: Україна в повстанні: Аналіз.

Я був в Україні багато разів. Викладав там . Отримав почесні докторські ступені від місцевих університетів. Видавав книги і статті українською мовою. Працював з українськими генеральними директорами та менеджерами. Але за весь час моєї роботи по всьому світу , я ніколи не чув про, або не стикався з такою кричущою, відкритою, безсоромною корупцією, як я зіткнувся в Україні. 

Не зрозумійте мене неправильно . Я знаю, що є багато корупції в усьому світі. Навіть у Сполучених Штатах. Навіть у моєму рідному місті . Якщо ви хочете отримати ліцензію на будівництво будинку в Санта –Барбарі, вам потрібен дозвіл, отримання який може зайняти рік або більше, перш ніж він буде схвалений бюрократією. Тому ви наймаєте " посередника", який працював в відділі містобудування, і хто знає відповідні «мотузки». Його називають експедитор , і за окрему плату він прослідкує, щоб ваш запит на отримання ліцензії був наданий менш ніж за рік.
Для мене це корупція ... хоча кожен вважає це нормальним способом ведення бізнесу.
Корупція існує, зазвичай, в кожній національній державі. Ви знайдете її в Ізраїлі, в Індії, в Бразилії. Назвіть будь-яку країну, і ви знайдете там сліди корупції. Але Україна це зовсім інша історія . Вона являє собою зсув парадигми у величині і характері корупції. Значний стрибок на інший рівень корупції, що поміщає її в окрему лігу.
Мені сказали , але не підтвердили , що в Україні ви можете отримати медичний ступінь за певну плату. Просто заплатити хабар. Те ж саме зі ступенем, що дозволяє виступати в якості адвоката. Або будь-яку іншу ліцензію .
Лише уявіть , ви звертаєтеся до лікаря для лікування, і ви поняття не маєте , чи цей "професіонал" дійсно вчився, чи просто купив диплом ... Для мене це кошмар. Повний підрив довіри.
Але це ще не все. Урядовці не дозволять вам працювати на ринку , якщо ви не платити за захист , а в даному випадку захист від них. По-своєму це система створена за зразком мафії. Якщо ви не платите значну плату щомісяця або щорічно, чиновники відберуть ваш бізнес. Націоналізують його або відберуть ліцензію на діяльність . І в багатьох випадках заберуть собі право власності на цей бізнес.
Під час моєї останньої поїздки один провідний бізнесмен розказав мені (після однієї з моїх лекцій), як Західний банк втратив свої інвестиції в Україні .
Банк інвестував значну суму грошей в Україні , щоб він міг фінансувати кредитування. Кредити були надані підприємствам , які або належали безпосередньо державі, або людям, дуже близьким до лідерів держави , або тим, хто працював безпосередньо в уряді.
Такий підхід вже викликає сумніви, але в Україні пішли на один крок далі . Кредити просто були ніколи не повернуті.
Марно подавати позов до суду. Суди корумповані і перебувають в змові з урядом.
Оскільки кредити було неможливо забрати , материнський банк виставив свої філії в Україні на продаж по десять центів за долар. Втратив мільярди доларів. І хто купив банк? Член сім'ї президента України.
Є інший варіант схеми . Уряд надає кредити банкам для фінансування економіки. Банк кредитує підприємства, що належать тих урядовцям. Підприємства відмовляються повертати ці кредити. Банк банкрутує, і уряд втрачає кредит, але всі гроші опиняються в руках урядовців за допомогою їх компаній. 
Хороша схема? Відкрита. Відома всім.
Відкритість , з якою правлячі політики користаються своїм положенням для власного збагачення за рахунок народу, неймовірна. Кожен, хто в змозі це зробити, виводить будь-які активи з країни , і ніхто при здоровому глузді не хоче сьогодні інвестувати в країну. Україна не рухається до банкрутства. Вона вже банкрут, як система .
Що робити ?
Провідний мислитель України задав мені це питання; його ім'я , звичайно, повинно залишитися невідомим.
Я відповів одним реченням: "Риба гниє з голови, але чистять її з хвоста."
Іншими словами , корупція походить від керівників країни. Вони задають тон . Вони керують парадом. Вони є причиною огидної ситуації. Загальна логіка підказує , що вони повинні бути змінені для того, щоб ситуація змінилася.
Добре . Але хто буде міняти керівництво? Вони не зміняться самі по собі.
На жаль , ви не можете змінити корумпованих лідерів демократичним шляхом , шляхом позбавлення їх влади через голосування. Ті, що при владі, сфальсифікують голосування.
Зовнішні санкції також не спрацюють. Корумповане керівництво робить себе ще багатшими під час санкцій. Воно контролює чорний ринок товарів першої необхідності, які потребує нація. Ходять чутки , що Мілошевич заробив мільярди доларів на імпорті бензину через кордон, незважаючи на санкції проти Сербії. Будучи єдиним постачальником, він схопив удачу за хвіст.
Існує тільки одне рішення : чистити рибу з хвоста. Люди повинні піднятися на знак протесту. І не відступати, незалежно від затрат, поки вони не візьмуть верх. Вони повинні сказати – вистачить - і вийти на вулиці. І силою змістити корумпованих лідерів. На барикади. На Бастилію.
У Давосі , де я недавно виступав на дискусійній панелі, мені сказали , що Президент України пригрозив стріляти в демонстрантів , якщо вони не розійдуться.
Я сказав , що сподіваюся , що він робить це . Аудиторія ахнула.
Але розстріл демонстрантів, своїх власних громадян, розлютить людей і зробить їх ще більш відданими поваленню президента і його партійних лідерів. Саме так , як румуни позбулися Чаушеску.
Повинно стати дуже погано , перш ніж стане краще.
Зміна лідерства – це лише один крок на шляху до відновлення системи . Цього недостатньо. Ви можете відрізати голову , але інші частини тіла все ще інфіковані.
Україна потребує нового керівництва, яке не було уражене корупцією; не дай Бог, новий режим буде зліплений з того ж тіста , що і старий . Країна буде сповзати у ще більшу зневіру ... і країну будуть покидати не тільки гроші. Кожен, хто зможе - втече. (Можливо це було благословення, що Україна не вступила до ЄС. Якщо люди мали б право вільно пересуватися в будь-яке місце Європи, Україна скоро опинилася без тих громадян, які мають будь-які мізки на продаж.)
Важливо розуміти, що метою повстання є не тільки позбавити націю її корумпованих лідерів , але також переконатися, що ті, що їх замінили, не є корумпованими. І нові лідери повинні розуміти , що прибирання будинку повинно бути їхнім першим пріоритетом ; покласти край корупції є їхнє перше поставлене завдання.
Це ніколи не легко.
Я вважаю, що бюрократія часто є причиною корупції. "Дірка в паркані притягує злодія" – говорить єврейське прислів’я, і всі країни під час трансформації переживають серйозні збої, які викликані "дірками", щоб виникають в процесі управління . Це називається бюрократія. Всі є людськими істотами, і деякі не в силах чинити опір спокусі і "пролізають через отвір", щоб вкрасти. Це і є корупція. 
Нове керівництво в Україні --- якщо воно з’явиться --- повинно переробити систему . Щоб закрити " дірки" , щоб створити відповідальність та прозорість. Щоб змінити існуючу бюрократію, а не тільки покарати тих , хто продовжує корупційні дії. Не так, як зробили керівники Республіки Грузія десять років тому. І як зараз робиться в Македонії.
Це можна робити. Це необхідно робити. Це повинно бути зроблено.
І я молюся за те, що це буде зроблено.

Доктор Іцхак Калдерон Адізес
www.facebook.com

----------------------------------------

Ицхак Калдерон Адизес – израильский и македонский писатель, один из ведущих мировых экспертов в области повышения эффективности ведения бизнеса и правительственной деятельности путем внесения кардинальных изменений, которые не порождают неразберихи и деструктивных конфликтов, препятствующих изменениям.
За последние 35 лет доктор Ицхак Калдерон Адизес работал со многими ведущими коммерческими организациями мира, являлся консультантом по политическим вопросам при правительстве глав многих государств. Докторр Адизес является основателем и генеральным директором Института Адизеса, организации, специализирующейся на управлении изменениями, имеющей филиалы в США и в 14 других странах.
В течение тридцати лет он был штатным преподавателем Школы менеджмента Андерсена при Калифорнийском университете в Лос-Анджелесе и работал в качестве приглашенного преподавателя в Стэнфордском и Колумбийском университетах, а также в Еврейском университете в Иерусалиме и Тель-Авивском университете. Доктор Адизес имеет степень PhD и MBA Колумбийского университета, Бакалавра гуманитарных наук из Еврейского университета в Иерусалиме.
В настоящее время он занимает пост Директора Института Адизеса. Он также отмечен среди известных авторов и читает лекции в более чем 50 странах. Работы доктора Адизеса были освещены в таких журналах «Fortune», «New York Times», «London Financial Times» и «World Digest».
Он является автором более десятка книг, переведенных на 31 язык мира. Его книга «Управление жизненным циклом корпорации» считается классическим пособием в теории управления, и была выбрана в качестве одной из 10 лучших бизнес-книг в «Library Journal». По итогам рейтинга «100 Лучших Консультантов в Сфере Лидерства» издания «Executive Excellence» (2008 г.), одного из самых престижных деловых журналов в США, д-р Адизес занимает 27-е место.
Методология Адизеса применяется по всему миру в компаниях с объемом продаж от $2 млн. до $2 млрд («Кока-кола», «Банк Америки», «Volvo», «Visa Group» и много других компаний-международных лидеров)

http://russia.adizes.com/

Calzado Nike