32 зміна Програми «Відновлення під час війни»: огляд роботи

У рамках Програми «Відновлення під час війни» проходить 32 зміна психологічної реабілітації родин, що особливо постраждали під час війни.

 



 

Зміна "Маків" та "Ромашок"

Зміна розпочала роботу в одному з комфортабельних, безпечних і затишних пансіонатів Буковини з 13 березня і триватиме до 3 квітня у рамках Програми «Відновлення під час війни» за підтримки Razom for Ukraine (Нью-Джерсі). У зміні беруть участь 13 родин з різних регіонів, з них 13 жінок і 20 дітей, загалом 33 учасники. Є серед них і родини з втратами – жінки загиблих захисників України.

Як завжди, завданням команди, яка веде 32 зміну, зробити все можливе, аби упродовж трьох тижнів учасники стабілізували свій психоемоційний стан, відновили моральні та фізичні сили, навчилися практик самодопомоги й повернулися до повноцінного життя. Традиційно психологи, арттерапевти, вихователі склали цікаву й насичену програму занять групових та індивідуальних психологічних консультацій, занять з тілесної терапії, арттерапії, самодопомоги, різноманітних майстер-класів і навіть терапевтичних кінопереглядів.

Те, що зміна буде цікавою, стало зрозуміло з першого дня – з назв, які дали жінки своїм групам. Традиційно учасниць об'єднують для різноманітних активностей на групи й нумерують їх просто цифрами. Але дівчата з 32 зміни вирішили додати романтики, ніжності й квітучості своїм тритижневим заняттям і назвали свої групи «Маки» та «Ромашки». Оригінально учасниці й знайомилися між собою – майже в ігровій формі, запропонованій нашими психологами, яка допомагає розкритися перед незнайомими людьми.

 

На фото: вгорі - знайомство учасниць дорослої групи, внизу - знайомство дитячої групи 32 зміни Програми "Відновлення під час війни".


 

Атмосфера відкриття

А от на церемонії відкриття учасниці 32 зміни були готовими до нового досвіду, до самопізнання, до роботи з пережитими стресами й переживаннями. Додав наснаги учасникам засновник, керівник Програми «Відновлення під час війни», співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс, який за традицією відкриває кожну зміну.

 

На фото: церемонія відкриття 32 зміни Програми "Відновлення під час війни".

 

Психоемоційне відновлення

З другого дня роботи зміни родини занурилися у щоденні активності. Жінок, точніше «Маки» та «Ромашки», взяли під свою опіку психологи зміни. У щільному розкладі –психоемоційна терапія, робота з індивідуальними запитами та проблемами учасниць, освоєння різноманітних психологічних практик, методів самодопомоги, заняття з тілесної терапії. Наприклад, як на фото нижче.

 

На фото: учасниці опановують тілесні техніки, практику захисту особистих кордонів, навички взаємодії з власними дітьми, тілесну терапію, арттерапію тощо.

 

Цілюща сила творчості

Не менш важливий напрям психоемоційного відновлення учасників – арттерапія. Під час 32 зміни чого тільки не робили жінки та діти: ляльки-мотанки, крафтові торбинки, веселі листівки, глиняні фігурки, креативні кухонні лопатки. Навіть хлопці з підліткової групи здивували! Зазвичай у цьому непростому віці діти не дуже охочі до «ручної роботи», але артмайстри проєкту вміють заряджати ентузіазмом усіх – хлопці створили неймовірні чоловічі браслети для себе.

 

На фото: майстеркласи з арттерапії, а саме виготовлення листівок, торбинок, мотанок, ліплення з глини, майстерклас підлітків з виготовлення браслетів.


 

Маленькі радощі

Розчулювала також дитяча група. Дошкільнят на 32 зміні було небагато, але вони не відставали від інших – малювали, вирізали, ліпили, клеїли, тішили своїх мам справжніми шедеврами, щасливими усмішками та… спокоєм. Адже, будемо відвертими, для кожної мами важливо хоч інколи відпочивати від материнських турбот та обов’язків. І це також частина терапії та емоційного відновлення жінок. А ще – нові враження, зміна «картинки», подорожі або просто прогулянки. Учасниці 32 зміни організували собі й такий релакс – відвідали з екскурсією чарівне місто Чернівці, влаштовували прогулянки й пікніки неподалік пансіонату.

 

На фото: вгорі - учасники дитячої групи під час творчих занять, внизу - учасники 32 зміни на екскурсії до Чернівців, а також під час прогулянок на природі поруч з пансіонатом.


 

Найкраща підтримка

Ще один спосіб відновитися, перезавантажитися – хороший фільм. Причому з корисним для учасниць змістом. Куратори 32 зміни влаштували груповий перегляд комедії «Мама мія-2», який нагадав підопічним Програми, як важливо дослухатися до себе. Як зазначила одна з учасниць після кіносеансу: «Більшість того, що трапляється на нашому шляху, найкраще. Навіть, якщо спочатку виглядає навпаки».

 

На фото: юні учасниці 32 зміни під час прогулянки, а також церемонія закриття зміни.


Програма «Відновлення під час війни» саме для того й працює: допомогти учасницям вірити у краще, у себе, у свої сили, надати сенси жити й творити далі. Команда Програми разом з партнерами й спонсорами забезпечила психоемоційну реабілітацію понад 1200 учасникам і забезпечуватиме й надалі.

Проєкт здійснено за підтримки Razom for Ukraine. Разом до перемоги!

 

Інформація про Програму «Відновлення під час війни» 

Програма з травня 2022 року допомагає родинам, що особливо постраждали під час війни та потребують психологічної реабілітації. Це передусім внутрішньо переміщені матері з дітьми, а також сім"ї, чиї чоловіки загинули або були тяжко поранені внаслідок бойових дій, знаходяться у полоні, зникли безвісти або служать у ЗСУ в зоні бойових дій.  

Програма «Відновлення під час війни» – єдина в Україні, що забезпечує таким сім’ям тритижневу психологічну реабілітацію за участю кращих психологів країни, арттерапевтів, фахівців з тілесної терапії. Програма відбувається у безпечних і мальовничих пансіонатах українських Карпат і спрямована на стабілізацію психо-емоційного стану учасників.  

  • Детальніше про Програму «Відновлення під час війни» можна дізнатися за посиланням.

  • Підсумки роботи Програми за 2022 рік є тут.

  • Підтримайте Програму добровільним внеском – долучайтеся до нашої доброї справи! Зробити це просто – додаємо інструкцію.