Ніхто крім НаУКМА не дає диплом із спеціалізацією «Юдаїка» – Йосиф Зісельс

Редакція сайту Вааду звернулась до керівників та викладачів програми з запитаннями про сучасне та майбутнє програми, про перебудову програми, про проблеми та способи їх вирішення ми розмовляємо з засновником програми, головою Вааду України, паном Йосифом Зісельсом.

 

 

– Пане Йосифе, з початку вересня 2020 року програма буде трохи перебудована. Чи можете Ви розказати про основні напрямки цієї перебудови: будуть запрошені нові викладачі, з’являться предмети чи, можливо, щось інше?

 Тиждень тому відбулося перше засідання Експертної ради, яка якраз і буде займатися реорганізацією програми. Програма акредитована, навчальні плани затверджені, і ми не плануємо їх перебудування.

Задача Експертної ради знайти можливість мотивації викладачів, студентів для більш глибокого вивчення предметів, які саме складають навчальний комплекс для опанування спеціальністю юдаїки. Ми плануємо запросити додатково лекторів з України та з-за кордону, для того, щоб мати групу викладачів, які можуть пропонувати різні курси на вибір студентів. 

Також ми хотіли б покращити студентську дисципліну: щоб студенти не пропускали занять. На  бакалаврських програмах Києво-Могилянської Академії більш вільна поведінка студентів стосовно того, чи знаходитися на лекціях чи ні. Магістерська більш сувора. І ми б хотіли, щоб це розповсюдилося і на магістерську програму з юдаїки.

Наша програма невеличка, всього 6 – 7 студентів на курсі, близько 10 викладачів. Вона певною мірою весь час існувала майже окремо від Києво-Могилянки, і нам здається, що ступінь інтегрованості нашої програми у життя Києво-Могилянки, в освітньо-громадське життя викладачів, студентів, у різні неформальні студентські організації недостатня. Ми будемо намагатися мотивувати студентів і викладачів більше інтегруватися у Могилянський простір.

Це ті зміни, які ми плануємо зробити до вересня, а потім будемо моніторити – чи все працює так, як треба. Все це разом, я сподіваюсь, буде працювати на покращення цієї програми.

 

 З якими складнощами Ви зіткнулися на програмі при переході до дистанційного режиму у зв'язку з карантином? 

– З проблемами зіткнулися всі. Я розумію, що це трохи деморалізує студентів – наприклад, легко перенести заняття на інший час, і не тільки це. Ми збираємось покращити дисципліну, але хотіли б обійтися мінімальними засобами контролю, бо Києво-Могилянська Академія має високу довіру до своїх студентів і викладачів.

З часом та з накопиченням досвіду проблеми з Zoom-форматом все ж таки зменшуються. Звичайно, дистанційний формат, наприклад, через Zoom чи Skype, не може повністю замінити перебування студентів в аудиторії, їх спілкування з лекторами під час занять, їх відповіді, запитання. Це краще робити в очному форматі. Невипадково вважається, що дистанційний формат має меншу якість навчання.

В межах того, як буде відбуватися перший семестр наступного навчального року, ми будемо все ж таки намагатися, щоб навчальний процес пішов чітко навіть у Zoom-форматі.

 

– Чи зростає з часом попит на вивчення предметів з юдаїки в Україні?

– В мене такої статистики немає, але ми кожного року набираємо групу студентів. Тиждень тому ми провели День відкритих дверей, і там було 35 учасників, тому, я сподіваюсь, в цьому році буде більше абітурієнтів. Ми були б дуже раді, щоб викладачі з кафедри історії мали можливість обирати серед них кандидатів. 

 

– У рекламі Вашої програми зазначалося, що програма з юдаїки у НаУКМа – єдина в Україні. Чи були ще спроби розробити аналогічні програми?

– У нас на програмі перш за все увага акцентується на так званій класичній юдаїці – Jewish studies, «єврейські студії», котрі працюють в великих університетах Європи та Сполучених Штатах Америки.

Кожна програма по-своєму унікальна. Якщо ми говоримо про унікальність нашої програми – по-перше, вона вже накопичує знання і досвід протягом дев'яти років, з 2012 року. По-друге, диплом державного зразка за спеціальністю «Історія і археологія» та спеціалізацією «Юдаїка» магістерського рівня є тільки у Києво-Могилянській Академії. Ніде в іншому місті в Україні, і навіть за межами України у Східній Європі немає такого, щоб в дипломі була написана спеціалізація «Юдаїка».

Тут насправді треба зазначити, що в Україні є вивчення різних предметів з юдаїки на вищому рівні, наприклад, у Львові, в Одесі, Дніпропетровську. Але вони, як ми, не набирають студентів на магістерську програму саме з юдаїки.

 У Львові на магістратурі пропонують тим студентам, які вчяться на інших спеціальностях, отримати ще одну спеціалізацію, або додаткову кваліфікацію з юдаїки. Я навіть не знаю, як це позначається в документах.

В Одесі існує щось інше – там це працює саме для єврейської громади: коледж, який має фахи спеціалістів – економічні, юридичні, – це зовсім не те, що робимо ми.

Ми б хотіли, щоб абітурієнти могли обирати, куди їхати вивчати юдаїку, щоб вони могли порівнювати рівень викладання, рівень дипломних робіт та ін. Тоді, в умовах конкуренції, я думаю, ця програма розвивалася б більш динамічно.

Оскільки ніякої особливої конкуренції немає, то якість цієї програми треба знову і знову покращувати. 
Ми працюємо над цім завданням.

 

Аліна Шененко для сайту Вааду України