Й. Зісельс – Хтось зацікавлений в тому. щоб Україна виглядала у світі антисемітською країною

Громадське радіо, 26 листопада 2019 р.

У Києві невідомі спаплюжили пам’ятник Шолом-Алейхему, розмалювавши свастиками. Головний рабин України Моше Реувен Асман назвав це черговою провокацією.
Кілька днів тому з’явилось дослідження про рівень антисемітизму в Європі, Україна «зайняла» там друге місце.

Йосиф Зісельс: Щодо пам’ятнику нічого не відомо, дуже рано робити якісь висновки. За останні роки поліція стала ретельніше відноситись до таких справ, доводити їх до суду. Вважаю, що то випадковий збіг, а якщо ні — то це точно провокація. Хтось зацікавлений в тому. щоб Україна виглядала у світі антисемітською країною. Це здається абсурдним на перший погляд, бо ми обрали єврея президентом. Добре це чи погано – вже інша справа.

Стосовно дослідження — я добре знаю цю організацію, в них дуже застаріла методика. Вони з’ясовують не рівень антисемітських інцидентів, а певні налаштування людей, чи готові люди говорити на цю тему. Деякі питання там я читаю і думаю, що якщо я відповів би на них позитивно, то я б також потрапив у коло антисемітів. Не став би хапатись за це дослідження, ми користуємось більш адекватними методиками, моніторингом, сучасними соціологічними  дослідженнями.

Nike News
рубрика: