Віднайдені єврейські шлюбні контракти XVII-XIX ст. вперше показують у Львові

Єврейські шлюбні контракти, які створено у XVII-XIX ст. в Італії, вперше показують у Львівській галереї мистецтв. Ці раритети музейники вважали втраченими, аж поки 5 років тому пергаменти знайшли у фондах Львівській галереї мистецтв.

Для Львова такі контракти були звичною справою, бо до війни у місті кожна єврейська пара одружувалася у синагозі і обов'язково підписувала ктубу – шлюбний контракт. У ньому прописували імена подружжя, їхніх батьків, свідків і хто з яким посагом вступає у сімейні стосунки.

Борис Дорфман, настарший львівський єврей, публіцист, дослідник єврейської культури ще пам'ятає, як укладали шлюби до війни.

«Шлюб для єврея був дуже важливий. Той, хто був неодруженим, вважалося найстрашніше, що тільки могло статися з людиною.  У старі часи це було ох як строго! У нас написано, що жінка має терпіти, навіть якщо їй не підходить той чоловік, але заради того, щоб народжувалися діти, уже нікуди не дінешся. Зараз, коли є та глобалізація, все по-новому, воно вже не так дотримується», – розповів Борис Дорфман.

Презентовані у Львові шлюбні контракти «ктубот» XVII-XIX ст. мають мало не детективну історію. У колекцію їх зібрав перед війною львівський лікар Марек Райхенштайн, – такі факти подає історик Єврейського університету в Єрусалимі Сергій Кравцов.

«Після смерті Марека Райхенштайна у 1932 році ці ктубот, шлюбні контракти, були передані до Львівського єврейського музею. І там вони зберігалися до 1939 року, коли радянська  влада, закривши цей музей, передала невідомо куди, вони ніби загубилися», – повідомив Сергій Кравцов.

І лише 5 років тому цей скарб випадково знайшли у фондах Львівської галереї мистецтв.

«Яким чином ктубот опинилися між афішами радянських виставок в галереї мистецтв, де їх знайшла наша завідувачка архіву 5 років тому, це залишається питання відкритим, інтригуючим, можливо, це скажуть навіть після нас. Але дуже важливо, що ми їх знайшли, реставрували і показуємо громаді», – зазначила куратор виставки Віта Сусак.

Кожен експонат має мистецьку вартість, бо оформлено як твір мистецтва. Найдавніші ктубот на виставці мають риси італійського ренесансу. Його запозичили євреї, котрі прибули на Апенніни у XV ст.

Виставка діятиме до кінця листопада і тут же можна буде почути історію контрактів на лекціях.

«Кожної неділі о 16:00 будуть лекції, бесіди, дискусії про традиції у сім'ї, про єврейські сім'ї, про наші уявлення», – додала Софія Дяк,  директор Центру міської історії. 

Джерело: zaxid.net

Air Jordan