У Вінницькій області пройшли відкриття памятників жертвам Голокосту та геноциду ромів

Картинки по запросу Й. Зісельс під час виступу на церемонії пам'яті

Й. Зісельс під час виступу на церемонії пам’яті

У Вінницькій області пройшли відкриття на місцях пам°яті жертвам Голокосту та геноциду ромів часів Другої світової війни

18 вересня у селищі Чуків Немирівського району Вінницької області відбулась меморіальна церемонія по відкриттю чергового етапу програми «Захистимо пам‘ять» – меморіалу, який споруджено на місці розстрілу нацистами у лютому 1943 року більш як трьохсот буковинських євреїв.

Також 18 вересня на меморіальному заході присвяченому пам‘яті близько 2000 євреїв Липовецького району, які були знищені нацистами та місцевими садистами з травня по листопад 1942 року, виступили сопрезидент Вааду України Йосиф Зісельс та директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський. Липовецький меморіал жертвам Голокосту споруджено на полі, де відбувалися розстріли євреїв, є черговим етапом проекту «Захистимо пам`ять».

19 вересня у селищі Вахнівка Липовецького району Вінницької області також відбулись меморіальні заходи на місцях розстрілу більш як 800 місцевих євреїв у травні 1942 року

На церемоніях пам’яті виступили співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту М. Тяглий та сопрезидент Вааду України Йосиф Зісельс. 

Пам'ятні заходи вересня 2019 р. – це ще один етап німецько-українського проекту «Захистимо пам‘ять», завдяки якому на території України вже створено 20 меморіалів пам‘яті жертв Голокосту.

Проект «Захистимо пам’ять», який фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини з 2010 р., поставив собі за мету висвітлити забуті сторінки геноциду євреїв і ромів в Україні та захистити поховання жертв.

На події відгукнулися користувачі соцмереж.

«Виріс там у бабусі за кілометр... Ніхто ніколи не розповідав...», – коментує пост про подію у ФБ Віталій Червоненко.

Також до нього приєднується Яна Райтман, яка пише: «Це Липовець, Вінницька обл? Дуже вам дякую за пост. Мої бабуся і дідусь з Липовця, мій батько там виріс. Брат бабусі був редактором місцевої газети. Я була там в 2016 році але не змогла знайти місце, де були розстріли.»

 

Також нагадаємо, що:

18-20 червня 2019 р. у рамках проекту «Захистимо пам’ять» відбулися церемонії відкриття шістьох місць пам’яті із загалом 17-ти, що споруджені у 13-ти населених пунктах України.

20 червня за присутності нащадків тих, хто пережив Голокост, відбулися відкриття інформаційних стел у с. Колодянка та смт Любар – на місцях масових вбивств євреїв.

 

Air Jordan
рубрика: