У Львівському музеї історії релігії відкривається виставка, присвячена династії Медальє

 

23 лютого у Львівському музеї історії релігії відкривається виставка «Династія Медальє», присвячена історії сім’ї Медальє.

Історія цієї родини охоплює 200 років проживання євреїв на території Російської імперії та СРСР, її члени були учасниками всіх трагічних подій: безправного життя, межі осілості, погромів, революції, еміграції, гонінь на релігію, катастрофи європейського єврейства під час Голокосту.

Засновник династії р. Шмарьяху Медальє відігравав значну роль у житті єврейської релігійної громади колишніх Російської імперії та СРСР. Він був рабином у ряді міст і містечок України, Білорусі та Росії, поєднуючи релігійне служіння з активною громадською діяльністю. Після Жовтневого перевороту неодноразово переслідувався владою. Намагався протидіяти закриттю хедерів (релігійних шкіл), виступав проти вилучення цінностей із синагог, став на захист арештованого Любавицького ребе. У розпал сталінського терору, в січні 1938 року Медальє арештували, 26 квітня він був розстріляний.

Життя рабина нерозривно пов'язано з Україною: у Кролевці він одружився із дочкою відомого гаон Карасика із  Ніжина, а після смерті тестя ще 5 років очолював релігійну громаду міста. Частина родини, після арешту та трагічної смерті Медальє, повернулася й проживала у Чернігові.

Історія родини Медальє ілюструє долю покоління ортодоксальних євреїв колишньої Російської імперії, які намагалися зберегти єврейську традицію в умовах сталінського СРСР.

У експозиції виставки представлено оригінальні матеріали, збережені в музеях, архівах та приватних зібраннях родичів і нащадків родини.

Джерело: Львівський музей історії релігії 

Nike Air Force 1 '07 Lv8 Utility White/White-Black-Tour Yellow – nike jordan 6 rings boots sale free stuff youtube