У Дніпропетровську вшанували пам’ять жертв Голокосту

27 січня у Музеї «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» (м. Дніпропетровськ) відбулась Церемонія пам'яті жертв Голокосту.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається за рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 р. кожного року 27 січня. Саме цього дня 1945 р. війська Першого Українського фронту звільнили польське містечко Освенцим, у якому знаходився табір смерті Аушвіц-Біркенау, що став жахливим символом Голокосту та нацистських злочинів під час Другої світової війни.

«У цей сумний день, ми віддаємо належне пам’яті жертв і борців проти нацизму» – зазначив директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Ігор Щупак, який відкрив пам’ятну церемонію.

Шість свічок в пам'ять про шість мільйонів загиблих євреїв запалили головний рабин Дніпропетровська та Дніпропетровської області Шмуель Камінецький, міський голова Дніпропетровська Борис Філатов, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина у м. Дніпропетровськ Вольфганг Мьоссінгер, Другий секретар Посольства Держави Ізраїль В'ячеслав Смоткін, голова правління «Джойнт» у Східній Україні Йонатан Лейфер, голова Ради євреїв-ветеранів і учасників бойових дій Дніпропетровська Соломон Флакс.

Під час Церемонії керівник наукового відділу Інституту «Ткума» Дільфуза Глущенко представила унікальні експонати, які передав до Музею Голокосту Григорій Янкелевіч Доляр – людина, яка пройшла через Могилів-Подільське гетто та пережила розстріл. Це, зокрема, давній сувій Тори, який люди зуміли зберегти в умовах гетто, і який сам допоміг зберегти людські життя: коштовні каміння з його оздоблення пішли на викуп нацистам та дозволили врятувати декількох людей. Ще одна річ – це хупа. Її також використовували у гетто – навіть в умовах тамтешнього життя молоді люди брали шлюби та намагалися вірити у можливість подальшого світлого життя й продовження роду.

В пам’ять про шість мільйонів загиблих під час Голокосту поминальну молитву прочитав керуючий справами єврейської релігійної громади Олександр Фрідкіс. Завершилась Церемонія пам'яті хвилиною мовчання.

Церемонія пам’яті була організована Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума», Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», Ізраїльським культурним центром у Дніпропетровську.

 

Відділ зі зв’язків з громадськістю
Українського Інституту вивчення Голокосту «Ткума»,
Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні»

nike
рубрика: