Чернівці отримають у спадок унікальну бібліотеку видатного Йосипа Ельгісера

Унікальна нотна бібліотека видатного чернівчанина Йосипа Ельгісера буде подарована Чернівцям. Вона буде зберігатися у науковій бібліотеці ЧНУ. Таке рішення прийняла родина легендарного піаніста та композитора, пише molbuk.ua.

- На сьогодні у нотній бібліотеці батька, яка є найбільшою у Чернівцях і однією з найбільших в Україні, налічується більше 25-ти тисяч екземплярів нот, – розповідає molbuk.ua донька Йосипа Ельгісера Вікторія Тучинська. – Усі ноти нині зберігаються тут, у Чернівцях. Ця бібліотека буде подарована місту. Вона буде жити у Чернівцях. Це питання уже вирішене: нотна бібліотека стана частиною наукової бібліотеки ЧНУ. Я зустрічалася з керівництвом університету і про усе домовлено.

Вікторія Тучинська наголошує, що 95 відсотків нотної бібліотеки батька – це раритетні антикварні видання. У бібліотеці є навіть ноти, які були видані за життя Моцарта.

- Це надзвичайно цінні унікальні речі… У цій бібліотеці усе життя батька, – говорить Вікторія Йосипівна. – Мені пояснили, що університет звільнить частину центрального корпусу резиденції, і там за вимогою ЮНЕСКО буде утворена музейна частина. Частиною музейного комплексу буде експозиція, присвячена батькові. Також мені пояснили, що університет має фахівців, які здатні катологізувати, оцифрувати таку цінну нотну бібліотеку.

Невелика частина бібліотеки буде передана у Київ.

- У консерваторію, яку батько закінчив і де є його меморіальна дошка, будуть передані дуже складні твори, – пояснює пані Вікторія. – Ці твори, окрім батька, тут не здатен був виконати ніхто. Це навіть не рівень студентів та викладачів консерваторії, це рівень професіоналів найвищого класу. Нині відбираю цю частину бібліотеки. Знаєте, тепер такі ноти уже не видаються.

Вікторія Тучинська пояснює, чому вирішила подарувати бібліотеку Чернівцям: ”На кожному томі творів батька написано: ”Я – буковинець”. Він усе зберігав у Чернівцях, привозив сюди ноти з різних країн. А ще тремтів над кожним аркушиком паперу. Були часи, що він склеював знайдені ноти. Не було канцелярських товарів, він користувався медичним пластерем, сидів від вечора до ранку і клеїв ці ноти, приводив їх до порядку…”

Свій дарунок з бібліотеки маестро отримають і музичні школи області та Чернівців. ”Бібліотека містить навчальну частину, адже батько викладав методику гри на фортепіано, – пояснює Вікторія Йосипівна. – Ця література буде передана музичним школам, адже нині є велика потреба у нотах, на Україні їх майже не видають”.

Окрім нот, містові буде передана і художня література з бібліотеки Йосипа Ельгісера.

- Частина художньої літератури буде перенесена у Муніципальну бібліотеку Анатолія Добрянського та науковому обласну бібліотеку імені Михайла Івасюка. Тут є значна частина художньої літератури, яка не втратила своєї актуальності, – повідомляє Вікторія Йосипівна.

http://molbuk.ua/

Nike Air Max 270 Black Gold Shoes Best Price AH8050-007 – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers