Експерти закликали не асоціювати Євромайдан лише з ультраправими групами

Німецький політолог Андрес Умланд створив в інтернеті петицію під назвою "Київський Євромайдан є визвольною, а не екстремістською масовою акцією громадянської непокори" - про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. Документ він називає колективною заявою експертів щодо українського націоналізму і зазначає, що у ньому йдеться про роль ультраправих груп у протестному русі а також попереджає про те, що деякі нібито антифашистські медіа-звіти з Києва покликані задовольняти імперіалістичні настрої Росії.

"Після кількох років інтенсивного вивчення цієї теми, ми краще за багатьох інших коментаторів розуміємо ризики, які тягне за собою участь ультраправих у Євромайдані", - одразу зазначено у петиції.
Однак її автори наголосили, що, попри критичне ставлення до діяльності ультраправих рухів у рамках Євромайдану, вони стурбовані небезпечними тенденціями у надто великій кількості міжнародних медіа.
"Численні повідомлення стверджують, що у про-європейський рух зараз проникли, керують ним, або очолюють етноцентричні групи фанатиків. Деякі повідомлення створили оманливе враження, що ультранаціоналісти та їхні ідеї лежать в основі, чи рухають українськими акціями протесту", - йдеться у заяві.
Експерти наголосили, що для досягнення мети медіа використовують "зображення, соковиті цитати, широкі порівняння і темні історичні довідки", поєднуючи їх із наголосом на одній групі протестувальників, яка є політично незначною у масштабах сотень тисяч людей, що мають різну мету.
Під петицією вже підписалися кілька десятків людей, серед яких соціологи Ірина Бекешкіна та Володимир Паніотто, політолог Олексій Гарань, правозахисники Максим Буткевич та Мрідула Гош, історики Тімоті Снайдер та Ярослав Грицак, журналіст Вахтанг Кіпіані й інші вчені та громадські діячі.
У понеділок президент Віктор Янукович заявив, що вважає неприпустимими прояви екстремізму, але вони, на його думку, мали місце в ході останніх протестів.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/

NIKE AIR MAX
рубрика: