Йосиф Зісельс. Я брав участь у боротьбі за Україну

Йосиф Зісельс у програмі «17 хвилин правди».

Дитинство, гіркі уроки життя та мрії. Спогади, про район у Чернівцях, в якому ріс – біля Театрально площі, батьків, друзів, про сусідів та школу, до якої ходив, про відсутність системного виховання, та особисту впертість характеру.

– Перша книжка з самвидаву в мене з’явилася, я ще був школярем, в 9 класі. Це був Борис Пастернак «Доктор Живаго», вона була дуже нашумілою, вийшла, здається, 1956 році, але за кордоном. Вона до мене потрапила і дуже вразила мене: там реальність більш правдива ніж те, що ти читаєш в газетах. Це дуже на мене вплинуло, я став цікавитися самвидавом. Мені стали привозити самвидав мої друзі з різних міст. І ось ц паралельна реальність створила мене як людину. Також німецькомовна єврейська інтелігенція, такі корінні буковинці, які після війни майже не залишилося. Вони вплинули на мою гуманітарну освіту, бо в школі я цікавився тільки фізикою та математикою.

– Тоді це мало хто вважав правильним, бо це був протест проти існуючого стану, домінуючої ідеології, совєцького уряду, дій КДБ.

– Я відсидів 6 років загалом в таборах. І рік у Чернівцях під наглядом. Але коли ти робиш своє, це твій шлях, то це не важко. Звісно, я боюся зашкодити близьким. Коли ти робиш свою справу, але це приносить біль, тривоги твоїм близьким. Твоїм батькам, дружині, сину. Думаю, це найтяжче для тих, хто йде дисидентським шляхом.

 

 

 

Ανδρικά Nike