Йосиф Зісельс – Будівництво у Бабиному Яру ведеться з численними порушеннями чинного законодавства

Процес будівництва на Кирилівському кладовищі триває. Фото Нестора Волі.

Минулого тижня співпрезидент Вааду України пан Йосиф Зісельс дав велике інтерв'ю студії «Діє-Слово», в якому відповів в тому числі, на кілька запитань, що стосуються законності будівництва на території Державного національного заповідника «Бабин Яр».

«Я працюю з юристами, якими зафіксовано багато порушень. В Україні прийняті закони, які відносяться до теми збереження культурної спадщини, в  тому числі, кладовищ.

Саме на території Бабиного Яру розташовані чотири кладовища, частково або повністю зруйновані советською владою: Кирилівське православне, Лук'янівське єврейське, караїмське та мусульманське.

У 1994 році Україна підписала з США угоду про збереження культурної спадщини народів, які постраждали в Другій Світовій війні.

Міжнародна угода вища за місцеві закони, саме тому, ще в 1990-ті роки, було відмінено закон 1961 року, який дозволяв проводити роботи на кладовищі через 25 років після того, як за ним перестали доглядати,

У 1996 році український уряд прийняв нове рішення про збереження спадщини, зокрема, і кладовищ.

Також в Україні був прийнятий окремий закон про збереження культурної спадщини, який це також передбачає.

Дії російського проекту в Бабиному Яру порушують всі ці закони, і всі міжнародні угоди: будівництво продовжується на території єврейського цвинтаря та на території православного цвинтаря. Будівництво триває в зоні Національного заповідника, що повинно каратися законом.

Також триває будівництво в охоронних зонах Національного заповідника, які знаходяться біля Заповідника та кладовищ, відступ від меж складає 50-250 метрів.

Крім зазначеного, порушені будівельні норми.

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» звернувся до мерії за дозволом на будівництво «малої архітектурної форми», скорочено – МАФ.

На так званий МАФ дуже просто отримати дозвіл, але, за нормами будівництва, мала архітектурна форма – це, по-перше, невелика установа, по-друге пересувна, не капітальна, без фундаменту, площею не більше 30 квадратних метрів і висотою не вище 4 метрів.

Всі ці будівельні норми порушені «російським» проєктом.               

«Тимчасова» інсталяція, яка побудована на землі єврейського цвинтаря і частково в охоронній зоні заповідника, має площу приблизно 120 кв. метрів.

На місці нового будівництва – на місці православного цвинтаря зараз вже забетонована площадка десь приблизно 120 квадратних метрів, а закон дозволяє тільки 30.

Бетонувати також за нормами нічого не можна. Мала архітектурна форма – це споруда, яку можно легко пересунути – містом проходять підземні комунікації, електричні мережі, мережі зв'язку, водопровід, каналізація, лінії метро. Всі будівельники-проектувальники знають, що нічого капітального будувати не можна, якщо немає дозволу на роботи від усіх служб міста.

Для МАФу це не потрібно, бо вважається, що МАФ можна пересунути, а якщо виникає потреба щось відремонтувати – просять хазяїна відсунути свій МАФ на деякий час.

Все порушено: все що можна і що не можна порушувати, вони все порушують, а потім на чистому оці говорять, що вони білі і пухнасті та все роблять законно. Це все не правда.

Рано чи пізно цьому дійде кінець. А ми не хочемо нічого нікому забороняти, нехай собі розбираються з законом, будівельними нормами та іншим», – відмітив пан Йосиф Зісельс.

Повний запис інтерв'ю можна подивитись за посиланням.

 

https://diyeslovo.org.ua/ru/node/89?fbclid=IwAR3kfy1Jw3swLjicmyRsxT360ikR8ojY_8VxsLujCqL9pzKYSKZEQGhX3GE