Випускники програми «Юдаїка» у НаУКМА: про навчання, найкращі спогади і отриманий досвід

Юдаїка – це комплекс дисциплін, до яких відносяться різні знання про єврейський народ. Це його історія, його традиція, його мови, тобто всі ці наукові дані про єврейську цивілізацію разом називаються юдаїкою, – Йосиф Зісельс 

Вже майже 10 років програма готує магістрів з юдаїки. Впродовж двох років студенти вивчають історичні дисципліни, фахові курси з єврейських студій і мови – іврит та їдиш.

Вже 20 липня о 19:00 відбудеться день відкритих дверей, а на початку вересня до навчання на програмі долучаться нові студенти.

А що ж думають і відчувають ті, хто вже закінчив програму або знаходиться на середині шляху?

Ми попросили їх поділитись враженнями від процесу навчання.

 

Єлизавета Мучнік, студентка магістерської програми з юдаїки, випуск 2021 р:

Я дізналася про програму коли побачила перелік спеціальностей на сайті НаУКМА (бо хотіла поступати саме до Могилянки). Коли я помітила, що існує спеціальність з юдаїки, вирішила продовжити навчання і почати кар’єру саме за цією спеціальністю, замість того, щоб продовжувати за спеціальністю «культурологія». Це був такий впевнений вибір, бо я давно цікавлюся єврейською культурою вже й не пам’ятаю відколи.

Власне те, що я очікувала від програми, я отримала – задоволення від самого процесу навчання, різнобічний досвід, початок кар’єри за спеціальністю і гарні знайомства. Більше того, я отримала уявлення, як загалом працює академічне середовище (раніше я просто не замислювалася над цим) і частково побачила, як виглядає навчання в деяких університетах закордоном. І окремо хочу відзначити літню практику. Такого я також навіть не очікувала. Це принесло корисні знання і просто гарні враження. Розповідь про літню практику варта окремої бесіди!

 

Євгенія Кіфенко, студентка другого курсу магістерської програми з юдаїки, випуск 2021 р:

Про цю програму мені розповіла знайома. Це була дівчина, яка закінчила юдаїку за кілька років до мене, а познайомились ми на проєкті пов’язаному з єврейською тематикою. Саме від неї я й дізналась.

Я хотіла вивчати історію Голокосту і взагалі євреїв Східної Європи, власне, я й раніше брала участь у проєктах, дотичних до цієї теми, тож я хотіла отримати університетську освіту, яка цього стосується. Тому я й прийшла сюди, на цю програму.

Враження звісно різні, адже не буває нічого абсолютно позитивного чи негативного, але загалом я задоволена якістю курсів і якістю навчання, мені це дуже цікаво.

Це один із тих курсів, які мені найбільше сподобались, які на мій погляд найбільше мене розвинули, і які я особисто вважаю найякіснішими та найцікавішими.

 

Софія Корн, випуск 2020 р.:

Я дізналася про проґраму «Юдаїка» ще на другому курсі. Не пам'ятаю точно, як, але з могилянських джерел. Можливо, побачила рекламу. Чи може й хтось розповів.

Зацікавилася мене ця спеціальність через те, що я завжди цікавилася євреями. А ще через мови (іврит та їдиш).

Мої враження - чудові! Вищі за всі очікування. Якщо дуже коротко - це цілий світ можливостей, у якому я досі дуже активно живу. І думаю, що це вплине на все моє життя. Ця програма дає найцінніше для молодого дослідника – можливості та сміливість ними користуватися. Працюючи над магістерською роботою, я одержала найкращу можливу допомогу й керівництво.

 

Валерія Оржиховська, випуск 2020 р.:

До магістерської, я навчалась на сертифікатній програмі. Я сама юдейка, до цього в мене була дотична спеціальність – релігієзнавство, через це мій вибір пав на юдаїку.

Магістерська програма з юдаїки – це унікальна можливість здобути якісну гуманітарну вищу освіту в Україні. Завдяки програмі я особисто змогла глибше зануритися в історію єврейської культури, долучитися до цікавого дослідження єврейського театрального життя на українських теренах. Літнє стажування в Єврейському університеті в Єрусалимі дозволило набути нові наукові контакти й попрацювати пліч-о-пліч із зарубіжними дослідниками.

 

Катерина Папакіна, випуск 2020  р.:

Про магістерську програму з юдаїки я дізналася ще у 2015 р., навчаючись в іншому київському університеті. Одразу ця програма зацікавила своєю новизною, оскільки до цього я не чула про подібні програми в Україні.

Мене як історика завжди цікавила історія євреїв України, але приємним здивуванням для мене стало те, що на цій програмі ставиться акцент на міждисциплінарність – вивчається не лише історія єврейства, а й духовна та матеріальна культура, а також іврит та їдиш. Для мене навчання запам’яталося саме неймовірною робочою атмосферою на лекціях та семінарських заняттях.

Зараз не вистачає підготовки до занять, сумую, що вже не надсилають завдання для опрацювання та обговорення. Кожен новий курс був не схожий на попередній, а підходи до вирішення проблеми пропонувалися щоразу нові та завжди концептуальні. Для мене майже всі курси були однаково цікавими. Мої враження про час навчання лише позитивні. Для студентів постійно створювалися умови для розвитку та навчання, крім того, на програмі я знайшла нових друзів.

Прекрасною нагодою для мене стало літнє стажування в Ізраїлі, під час якого я змогла серйозно попрацювати в єрусалимських архівах та бібліотеках, знайшовши чимало відсутніх в Україні матеріалів зі своєї теми.

 

Аліна Шененко для сайту Вааду України

Фото: @KMAJewishStudies

Nike