В Києві відбулася зустріч із Емануелісом Зінгерісом

27 лютого 2019 року у Києві із короткочасним візитом перебував відомий  литовський політик, депутат Сейму, голова парламентського Комітету Литовського Сейму у закордонних справах, та голова міжпарламентської групи Сейму і Кнесету пан Емануеліс Зінгеріс. Користуючись нагодою, Всеукраїнський Благодійний фонд «Заради тебе» спільно із Посольством Литовської Республіки в Україні вирішили запросити пана Зінгеріса та організувати зустріч та дискусію присвячену  литовському досвіду із збереження єврейської спадщини та пам’яті про Голокост. Як зазначила у своїй промові на відкритті заходу директорка та засновник ВБФ «Заради тебе» Юлія Гольденберг багаторічний та безцінний досвід однієї з країн Євросоюзу може стати яскравим прикладом для України.  Її думку поділили і всі присутні у конференц-залі «Укрінформу»: на захід завітали не тільки керівники єврейських організацій України, але і народні обранці небайдужі до збереження історичної пам’яті, дослідники історії Другої Світової Війни, відомі правозахисники… Надзвичайний та Повноважний Посол Литви в Україні Маріус Януконіс, представляючи гостя відмітив, що «сьогодні ми маємо унікальну можливість поспілкуватись з одним із найсвідоміших європейських політиків та великим другом України». Цей факт підтвердив і Георгій Логвинський, народний депутат України, Віце-Президент Європейської народної партії в Раді Європи (найчисельніша політична група в ПАРЄ), членом якої є і пан Зінгеріс.   

Особливе місце у залі було відведено Праведникам Світу, завдяки яким було врятовано безліч єврейських сімей, а разом з цим збережена єврейська самобутність, єврейська мова «ідиш», єврейська культура. Цим людям усі учасники зустрічі аплодували стоячи. Згадуючи події у Литві, в якій було знищено близько 95 відсотків єврейського населення під час Другої Світової війни, пан Зінгеріс підкреслив як важливо пам’ятати про подвиг та героїзм Праведників Світу та закликав українську громаду переймати досвід литовської. «Ми борімося за те, щоб прізвищами Праведників, які є яскравим прикладом антифашистів, були названі вулиці тих місць, з яких вони походять. Це збереже пам’ять про них навіки»,  - зазначив шановний гість.  Пані Гольденберг повідомила гостю, що ВБФ «Заради тебе» вже звернувся до влади столиці із запитом щодо перейменування однієї з вулиць Києва на честь Праведників.

Після виступу пана Зінгеріса пролунало багато запитань від присутніх. Гостей цікавила думка виступаючого щодо сучасного життя України, сьогодення литовської єврейської громади, проблем із збереження історичної спадщини. Здавалось, що зустріч могла тривати ще декілька годин, але гість поспішав на літак, пообіцяв незабаром знову завітати до Києва та зустрітися з громадою.

Відео версію зустрічі можна подивитись за посиланням

Air Jordan Release Dates Calendar