Ваад України опублікував заяву у зв’язку з поширенням відеоролика, який містить ознаки антисемітизму

Заява Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України у зв’язку з поширенням відеоролика, який містить ознаки антисемітизму

Ваад України висловлює глибоку стурбованість у зв’язку з показом 19 листопада 2019 року в ефірі програми «Група Продовженого ДНА #334» на 5-му каналі українського телебачення мультиплікаційного відеоролика, що представляє собою некоректну сатиру щодо персонажа, в якому легко вгадується бізнесмен Ігор Коломойський. Ролик містить явні ознаки використання антисемітської мови ворожнечі. При згадці авіакомпанії, що асоціюється з Ігорем Коломойським, дійові особи ролика співають: «...Потом начался конкуренции рост – азохенвей! Кому лоукост, а ему Холокост!»

Можна констатувати, що автори ролика вдалися до прийому створення однозначно негативних асоціацій підданого критиці персонажа і єврейського народу. Вигук «азохенвей» безумовно асоціюється з єврейством. У контексті огидного образу персонажа, створеного в ролику, негатив логічно переноситься на єврейський народ. Особливе обурення викликає «нетолерантний жарт», як це прокоментовано в самому ролику, що згадує масове знищення нацистами єврейського народу під час Другої світової війни – Голокост.

Ваад України рішуче засуджує спробу використовувати розпалювання антисемітських почуттів і негативні етностереотипи щодо єврейського народу в рамках сатиричної критики на адресу конкретної людини. Особливо обурливою є згадка в цьому контексті безпрецедентної трагедії єврейського народу. Голокост не повинен і не може бути приводом для жартів, і тим більше неприпустимою є спекуляція на трагедії в брудних цілях формування негативного образу конкретного представника єврейського народу.

Ваад України підкреслює неприпустимість використання елементів антисемітизму і ксенофобії в цілому в політичній полеміці, в тому числі в сатиричному жанрі. Згадка про масштабні трагедії в комічному контексті також є неприйнятною. Жартувати про Голокост так само неприпустимо, як і жартувати про Голодомор. Особливо доречно нагадати про це сьогодні, в День пам’яті жертв Голодомору.

Визнаючи цінність свободи слова і допускаючи саму можливість сатиричної критики, навіть різкої, будь-яких публічних фігур, разом із тим Ваад України закликає дотримуватися базових принципів коректності. Одночасно, Ваад України звертає увагу на високу моральну відповідальність публічних осіб, що асоціюються з єврейською громадою і очолюють єврейські організації. Завжди необхідно пам’ятати про те, що ваші висловлювання і діяльність, які можуть бути неоднозначно сприйняті значною частиною громадян України, зрештою можуть призвести до посилення антисемітизму в суспільстві. У ці непрості часи потрібно не забувати про те, що всі євреї відповідальні один за одного.

Андрій Адамовський
Йосиф Зісельс

Співпрезиденти Вааду України

Air Jordan 1 Retro High OG UNC Patent Shoes Best Price CD0461-401 – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers