Україна знову опинилася у числі країн, котрі підтримали проект антиізраїльської резолюції

Заява президії Вааду України

Кілька днів тому на розгляд Ради Безпеки ООН делегацією Єгипту від імені Ліги арабських держав був внесений проект резолюції про статус Єрусалима. Документ містить заклик до скасування рішення США про визнання цього міста столицею Ізраїлю, а також заклик до всіх держав відмовитися від створення дипломатичних місій в Єрусалимі. Резолюція була очікувано заблокована США, які – як постійний член Ради Безпеки – скористалися своїм правом вето. На наш превеликий жаль, Україна знову опинилася у числі країн, котрі підтримали проект антиізраїльської резолюції, продемонструвавши у такий спосіб недружню позицію відносно країни, в якій проживають сотні тисяч вихідців із нашої держави.

Нагадаємо, що рішення президента Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю лише зафіксувало реалії, які склалися, оскільки парламент Ізраїлю, резиденція глави уряду і більшість офіційних установ розташовані в Єрусалимі вже багато десятиліть. Усі офіційні візити глав іноземних держав до Ізраїлю відбуваються, переважно, в Єрусалимі, зокрема і візити президента і прем'єр-міністра України.

Офіційна позиція України є тим більш дивною, адже нещодавно, під час візиту до Єрусалима міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, сторони вийшли на фінішну пряму в підписанні довгоочікуваної угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ). Буквально три тижні тому глава МЗС України зустрівся з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, обговоривши можливі інвестиції у вітчизняну економіку і подякувавши ізраїльським партнерам за підтримку України на міжнародній арені, зокрема за голосування в ГА ООН на підтримку резолюції щодо Криму.

Усе це лише посилює наше обурення нинішнім голосуванням української делегації в ООН, яка бере під сумнів досягнутий рівень співробітництва між двома країнами. Залишається тільки сподіватися, що цей недружній акт істотно не вплине на розвиток відносин між Ізраїлем і Україною.

Президія Вааду України

19 грудня 2017

 

sneakers