Україна — Ізраїль: шанс на прорив

 

Здобутки державотворення цієї країни слід застосувати у всіх сферах: військовій, медичній, науково-освітянській, культурній

Завершився візит до Ізраїлю української делегації у складі народних депутатів та урядовців: міністра юстиції, заступника міністра аграрної політики та продовольства і Міністра Кабінету Міністрів, а також представників бізнесу. Її метою стало вивчення ізраїльського досвіду, який в умовах війни успішно будує та розвиває країну. І застосувати його у всіх сферах: військовій, медичній, науково-освітянській, культурній.

Першого дня роботи делегації відбулася зустріч зі спікером Кнессету  Юлієм Едельштейном. Він розповів про допомогу Ізраїлю важкопораненим в АТО  українським бійцям. Ця країна готова надавати значно більшу підтримку в лікуванні та реабілітації українців.

Окрім цього, під час зустрічей акцентували на аспектах аграрної співпраці. «Несприятливі кліматичні умови не заважають Ізраїлю забезпечувати власні потреби в сільськогосподарській продукції на 95%, — зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства Владислава Рутицька. — Нині Ізраїль — провідний гравець в агротехнологічних інноваціях у світі».

З ізраїльськими колегами окреслено спільні проекти, які найближчим часом планують реалізувати в Україні. Приміром, український бізнес-проект розвитку плодоовочівництва. Він уже працює в південних областях — на Запоріжжі, Херсонщині, Миколаївщині та Одещині й розрахований на підтримку 30 000 малих і середніх фермерів та малих підприємств — виробників плодоовочевої продукції. У 2015 році проект охопить 1000 малих та середніх фермерських господарств у степовій частині України. Аналогічний проект у минулому давав добрий результат: на один вкладений долар інвестицій господарство отримувало три долари.

Цікава і змістовна зустріч відбулася у Міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко з її ізраїльським колегою Секретарем Уряду Ізраїлю Авіхаєм Мандельблітом. «Відбулася дуже насичена і корисна розмова, під час якої ми обговорили структуру урядів України та Ізраїлю, особливості порядку ухвалення рішень, зокрема зосередили увагу на ролі урядових комітетів, — каже міністр. — Окремою темою стала система електронного документо?обігу та особливості роботи з нею в Україні та Ізраїлі». Ганна Онищенко розповіла про ще один напрям роботи, над яким працює з колегами, — реформу системи державного управління, один із пріоритетів якої — підвищення ролі міністрів у здійсненні державної влади.

«Ми в Секретаріаті вже переглянули нехарактерні повноваження Кабміну, щоб у подальшому зменшити виконання не властивих йому функцій, — зауважила Ганна Онищенко. — Кабінет Міністрів має формувати політику держави, виконувати стратегічну та координаційну  роль, а міністерства повинні самостійно відповідати за свою сферу діяльності. Й надалі підтримуватимемо тісну співпрацю з ізраїльськими колегами, обмінюватимемося досвідом, запозичуватимемо успішні нововведення і методи роботи».

Надзвичайну зацікавленість викликала інвестиційна тема, а саме гарантія захисту ізраїльських інвестицій в Україні. Для реалізації проекту слід ратифікувати міжнародну угоду про захист інвестицій, де чітко прописати гарантії для потенційних інвесторів.

Також найближчим часом заплановано реалізувати два проекти в медичній галузі: побудувати надсучасні діагностичний та опіковий центри. Іншим проектом передбачено відрядити 20 ізраїльських лікарів із їхнім обладнанням до Києва для проведення унікальних складних операцій, яких в Україні не роблять, і навчання українських медиків. 

Джерело: http://ukurier.gov.ua

Nike