У житловому будинку Вінниці архітектори впізнали синагогу

В житловому будинку на вулиці Короленка, 16, що у Вінниці архітектори впізнали синагогу початку ХХ століття. Храмова будівля змінила зовнішній вигляд, але зберегла свої контури - там немає сучасних прибудов. На місці, де раніше була головна частина храму - вхід до квартир.

Фахівці давно припускали, що на території колишньої базарної площі була синагога, проте виявити її на місцевості було складно. Не у всіх будівель є прикріплена ситуаційна схема і не всі будівлі можна впізнати, ситуаційне креслення відрізняються між собою від проектного креслення. Історичний факт було встановлено майже випадково. Євген Совінський архітектор, викладач Вінницького коледжу будівництва та архітектури тривалий час працював в Державному архіві, вивчаючи архітектуру міста. На початку листопада, перебуваючи зі студентами на Замості, він впізнав храмову споруду в звичайному житловому будинку.

«Ми зі студентами будівельного технікуму вчились робити фотофіксацію на лінії забудови. Глянувши через об’єктив на одну із споруд я побачив, що відпала штукатурка. Підійшов. Під штукатуркою відкрились дві замуровані арки – аркадні вікна в два поверхи. Вони закладені цеглою, але чітко видно контур. Ми зацікавились, вирішив показати студентам. Обійшли будівлю. По цоколю з-під штукатурки, з під кабанчика (маленька плиточка – ред.), відкрився мурований цокольок з білої силікатної цегли. Він викладений з дорогої білої силікатної цегли, всі інші стіни – зі звичайної цегли.

Будівля має квадратний план, на щастя, вона сьогодні без добудов і прибудов. Зараз на головному місці, де була вівтарна частина (святилище – ред.) зроблений вхід. Фактично, люди входять через сакральну точку колишньої синагоги», - розповідає Євген Совінський.

Будівля синагоги на Короленка, 16 була зведена в часи, коли там розміщувалась ринкова площа.

«Базари в нас кочували. Спочатку був ринок напроти костелів, де зараз вулиця Визволення, потім їх частково перенесли на Калічу. Вже коли у місті зробили залізницю і місто почало розбудовуватись в сторону Замостя, заклали нову базарну площу. Вона була закладена в планувально-містобудівній основі замостянського історичного ареалу. Займає вона чотири квартали, і до сьогодні вона фактично там знаходиться. По контуру її оточували єврейські будиночки, в яких були маленькі лавочки. Виходить, що євреї колись звели синагогу біля свого осередку», - розповідає Євген про історію появи будівлі.

Будівля синагоги була зведена на початку ХХ століття, приблизно в 1905 – 1916 роках. Під житло будівлю переоблаштували в кінці 30-х початку 40-х років.

Місцеві жителі лише з чуток здогадуються, що живуть в храмовій будівлі.

«Так, ми чули, що тут була синагога. Але ми не місцеві. Просто знаємо, що тут добудовувався третій поверх. Більше ми нічого не знаємо», - говорить місцева жителька.

 

Джерело: Вінниця.Інфо

nike