Реакція Вааду України на заяву президента США про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю

6 грудня президент США Дональд Трамп виступив зі спеціальною заявою про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю, а також оголосив про намір перенести посольство США в Єрусалим з Тель-Авіва.

Ваад України гаряче вітає це історичне рішення, що стало важливою віхою в історії Вічного міста.

Зв’язок євреїв з Єрусалимом глибокий і нерозривний –тут стояв наш Храм, звідси правили царі Ізраїлю, до цього міста впродовж тисячоліть було звернено молитви всіх євреїв світу, що говорили в найсвятіші дні єврейського року – на Песах і в Йом Кіпур: «Наступного року – в Єрусалимі!».

Ще 1995 року Конгрес США проголосував за перенесення посольства в Єрусалим, але відтоді всіамериканські президенти кожні півроку підписували документ, що відкладав виконання цього рішення. Тим важливішою є рішучість президента Трампа, який виконав свою передвиборну обіцянку про визнання Єрусалимастолицею Ізраїлю.

Євреї України можуть лише вітати таку послідовність і твердість у реалізації заявленої політики.

Водночас це рішення стало визнанням реалій, що склалися, оскільки парламент Ізраїлю, резиденція глави уряду і більшість офіційних установ знаходяться в Єрусалимі вже багато десятиріч.

Вкрай важливою при цьому є заява прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаніягу, який, привітавши рішення американського президента, підкреслив, що Ізраїль й надалі дотримуватиметься статус-кво в Єрусалимі і на Храмовій горі, а також забезпечить повну свободу віросповідання для всіх релігій.

Ваад України сподівається, що заява президента США вплине й на рішення уряду України про визнання Єрусалима столицею Держави Ізраїль, що послужить зміцненню і розвитку дружніх відносин між нашими країнами.

Президія Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України

Читати російською

 

 

 

 

Adidas Yeezy shoes