На місці довоєнних синагог у Львові відбувся концерт-молитва

У Львові триває фестиваль єврейської культури «LvivKlezFest». У його межах згадували довоєнних євреїв.

На нинішній площі Арсенальній до Другої світової війни весь простір займали дві синагоги ― Велика міська та «Золота Роза», від якої нині залишився лише фрагмент стіни. Також тут був Будинок навчання Бейт Гамідраш. Ці сакральні будівлі нацисти підірвали у 1941 році, а львівських євреїв винищили.

«Ми собі давно мріяли, що колись тут зробимо якесь єврейське життя в пам'ять про тих, кого вже нема, але життя продовжується. І цей концерт ― перша наша спроба свою мрію здійснити», ― розповіла Адель Діанова, директор єврейського благодійного фонду «Хесед Ар'є».

Тому й концерт ― це плач-молитва євреїв. Музикою згадували довоєнних мешканців цього кварталу колективи і солісти з Ізраїлю, США, України і Росії.

«Клезмерська, єврейська, музика жила у моїй душі ще до того, як я це усвідомив. Вона древня, як світ, і вона супроводжує усе існування людства», ― висловився скрипаль із Росії Олексій Розов.

Водночас такий концерт присвятили пам'яті українця, який упродовж свого життя сприяв порозумінню різних релігій і конфесій ― Блаженнішому Любомиру Гузару.

«Так співпало, що, на жаль, пішов із життя Блаженніший Любомир Гузар, якого ми дуже любили і поважали як найсвітлішу людину. І сьогодні, звичайно, ми співаємо і для нього теж», ― повідомила Олександра Сомиш, менеджер фестивалю і керівник ансамблю «Varnitshkes».

 

Джерело: zaxid.net

 

Adidas Yeezy shoes