Ключ від синагоги. Легенда про Острозьку синагогу

Цю історію розповіла  мені одна із старожилів міста Острога.

Перед Другою світовою війною головний Рабин Острозької синагоги загубив ключ від входу до святині. Члени єврейської громади були  дуже стривожені цією подією. Зі слів одного мудрого та поважного єврея,  це було не хорошим знаком і може знаменувати початок великих бід для синагоги та євреїв. І лише тоді, коли віднайдеться ключ, повернеться  світло та спокій  в наші душі, та розпочнеться відродження великої єврейської святині.

Невдовзі наступив роковий 1939 рік. Сталін з Гітлером розділили Польщу. Острог відійшов до Радянського союзу. Поборники атеїзму закрили храм. Але на цьому біди не завершились. У 1941 році нацистська Німеччина напала на Радянський союз. Розпочалися страшні часи для євреїв. Лише в Острозі під час голокосту було розстріляно більш як дев’ять з половиною тисяч євреїв.У післявоєнні часи у 1966 році комуністична влада осквернила прах предків єврейської громади, зруйнувала кладовище. Синагога використовувалась як склад, на кладовищі розмістили парк «культури та відпочинку».

У 2000 році були спроби розпочати реставраційні роботи щодо відновлення синагоги, але зняли лише дах з будівлі, що призвело згодом до ще більшої руйнації святині. Здавалось точки повернення не буде…

Проте у 2016 році неподалік від синагоги місцевий мешканець, перекопуючи свій город, знаходить легендарний ключ від святині, зникнення якого у свій час пророкувало великі біди євреям. Цей ключ передано бізнесмену та меценату Григорію Аршинову. Саме він активно розпочинає у 2016 році  реставрацію синагоги. Залучає до справи свої кошти, кошти меценатів. Із руїн постає велична споруда. В цьому ж році в Острозькій академії відкривається та активно працює Центр Юдаїки, продовжується впорядкування єврейського кладовища, де похований видатний дослідник талмуду Самуель Едельс (Маршуе), чиє ім’я носить Острозька синагога.

Кажуть, що паломники, які їдуть зі всього світу з вірою приклонитися до Острозької синагоги, отримують велику божу благодать, за їхніми молитвами збуваються всі бажання. Не дарма Ісраель Меір Габай, глава всесвітньої організації «Оалейцадика-Гедер Авот»» (Шатри праведників) сказав, що Острозька синагога в Україні є як стіна плачу в Ізраїлі.

 

Катерина Кравчук

Студентка Острозької академії

Nike Air Max 270
дата: