Ізраїльтяни знімають перший фільм на івриті про Голодомор

«Цим фільмом я хочу розірвати мовчання в Ізраїлі по темі Голодомору», – заявив ізраїльський актор, режисер і продюсер Дім Амор в інтерв‘ю порталу Ukrainian Jewish Encounter.

Фільм знімається на власні кошти «Академії сценічних мистецтв» – приватної школи Діма Амора з навчання акторської майстерності. Шестеро головних акторів (Аліна Рубін, Таня Таль Махін, Руслан Вільніцкій та інші) – це громадяни Ізраїлю, деякі з них народилися в Україні. Іврит буде мовою фільму, а для перекладу на інші мови будуть зроблені субтитри. Сценарій також був написаний на івриті.

Зимові зйомки пройдуть в грудні 2019 року в селі Духанівка Конотопського району Сумської області – там знайдені автентичні будиночки з солом’яними дахами. Партнерська українська компанія надасть реквізит і машини 1930-х років, а також місцевих артистів для масовки.

Сумська область – рідний регіон для творця цього фільму. Дмитро, якого в сім’ї називали «Дім-Дім», народився в місті Конотоп в 1984 році, закінчив українську середню школу і в віці 17-ти років переїхав до Ізраїлю. У 2003-2006 роках він служив в Армії Оборони Ізраїлю в підрозділі бойової дивізії «Гіваті». Після армії молодий хлопець навчався в акторських школах Йорама Левінштейна і Юваля Кармі. Він взяв псевдонім Дім Амор, в якому прізвище – це «Рома» (Рим справа наліво), його улюблене місто.

У 2016-2019 роках групи ізраїльських молодих артистів з «Академії сценічних мистецтв» Діма Амора проходила театральну практику в Києві. У лютому 2020 року відбудеться нова поїздка на стажування ізраїльтян до Київського національного університету культури і мистецтв.


Фільм, який він знімає, буде називатися «Голод». Сюжет розповідає історію однієї родини – матері з шістьма дітьми, і жахи голоду, які обрушуються на них.

Цікаво відзначити, що відразу після оголошення про початок зйомок фільму про Голодомор, ізраїльський режисер отримав повідомлення від театральних інститутів Москви і Петербурга про повне припинення співпраці з його «Академією сценічних мистецтв». Багато театральні діячі з Росії видалили його з числа друзів у соціальній мережі Фейсбук.

Дім Амор сподівається, що фільм буде показаний в 2020 році не тільки в кінотеатрах Ізраїлю і на фестивалях. «Я дуже хочу, щоб фільм був показаний в Кнесеті. Сподіваюся, наш фільм зможе вплинути на позицію парламентаріїв Ізраїлю в питанні визнання Голодомору геноцидом», – підкреслив молодий режисер.

Текст: Шимон Бріман (Ізраїль)
Фото: Дім Амор (особиста сторінка в Фейсбуці).

Джерело: сайт УКФ

NEW BALANCE