Епіграфічна експедиція дослідила єврейське кладовище на Прикарпатті

На Калуському єврейському кладовищі з 9 по 12 липня пройшла епіграфічна експедиція в рамках магістерської і сертифікатної програм з юдаїки  Національного університету «Києво-Могилянська академія». Метою експедиції був збір епіграфічного матеріалу для створення каталогу та подальшого наукового опрацювання отриманої інформації.

Учасники експедиції на чолі з її керівником, професоркою Таїсою Сидорчук та експертами з епіграфіки, викладачками предметів з юдаїки НаУКМА Катериною Малаховою та Олександрою Фішель провели документування написів на надгробних плитах (мацевах) на кладовищі.

Перші згадки про єврейську громаду Калуша відносяться до XVI століття, а на початку минулого століття вона складала третину населення. За попередніми даними, на кладовищі знаходяться більше 1000 мацев, переважна більшість з яких датуються першою половиною ХІХ — першою половиною ХХ століття, але зустрічаються більш ранні зразки. Учасники експедиції задокументували написи на 500 надгробних каменях, а решту надгробків опрацює експедиція ізраїльських фахівців, яка відбудеться у серпні цього року.

Експедиція програм з юдаїки НаУКМА стала можливою завдяки  підтримці Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України. Зокрема, цьому заходу передувала зустріч його організаторів на чолі зі співпрезидентом Вааду Йосифом Зісельсом з мером міста Калуша Ігорем Матвійчуком у квітні цього року. Серед учасників цієї зустрічі та організаторів експедиції —  президент Української асоціації юдаїки (УАЮ), співкерівник магістерської програми з юдаїки НаУКМА Віталій Черноіваненко, членкиня УАЮ, викладачка магістерської програми з юдаїки НаУКМА Таїсія Сидорчук і член УАЮ Віталій Обревко.

Сприяння експедиції надали представники місцевої влади та директор Калуської гімназії ім. Дмитра Бахматюка Оксана Табачук.

Минулого року подібна експедиція відбулася у Бережанах Тернопільської області.

Олександра Обревко

Фото автора

Shop for a wide range of women's, men's and kids sneakers from Nike, adidas, Reebok and more.
дата: