26-27 жовтня 2016 року у Києві відбулася конференція «Збереження та популяризація єврейської спадщини України»

26-27 жовтня 2016 року у Києві відбулася конференція «Збереження та популяризація єврейської спадщини України». На заході були присутні дослідники, мистецтвознавці, архівні та музейні працівники з Німеччини, Польщі, Ізраїлю та різних міст України (Києва, Чернівців, Харкова, Івано-Франківська, Львова, Одеси).
Конференція мала на меті зібрати спеціалістів різного профілю для аналізу та обговорення актуальних проблем, які постають наразі перед дослідниками, що працюють з єврейськими пам’ятками України.

На заході був висвітлений широкий перелік питань, які зачепили практично усі сфери життя українського єврейства у контексті збереження культурної спадщини.
Значна увага була приділена архівній спадщині та специфіці її збереження в умовах сучасних українських архівних установ (доповіді Люби Соловки, Олексія Сінченка, Марії Рибальченко). Також було висвітлене питання про музейну спадщину з урахуванням регіональної специфіки окремих музейних осередків України. Учасники ділилися досвідом не тільки збереження, а й популяризації єврейських культурних надбань не лише у музеях, присвячених єврейській культурі, а й у закладах ширшого профілю (доповіді Марини Щербакової, Романа Чмелика, Володимира Чапліна, Катерини Валявської).

Крім цього, увага була приділена текстології та проблемі перекладів єврейської літератури (доповіді Ірини Сєргєєвої, Петра Рихла, Ганни Ривкіної, Тетяни Батанової). Окремими блоками розглядалися питання єврейського традиційного мистецтва зокрема та єврейського мистецтва загалом – театр, живопис, кінематограф, ритуальне начиння (доповіді Дмитра Горбачова, Данила Нікітіна, Олександри Уралової, Ірини Мелешкіної, Олени Гужевої, Юрія Морозова, Артема Федорчука, Євгена Котляра, Наталі Філевич). Серед іншого були презентовані урбаністичні проекти (путівники, проект «Shtetl Routes») у контексті мультинаціональності через призму життя єврейського населення у тому чи іншому місті (доповіді Михайла Кальницького, Євгена Котляра, Івана Шпинди).

Були організовані два круглих столи: «Стан і проблеми збереження та опису єврейських фондів і колекцій в архівах, музеях, бібліотеках України» (учасники – Ірина Сєргєєва, Євген Котляр, Марина Щербакова), «Сучасні цифрові технології та популяризація єврейської спадщини» (учасники – Марина Щербакова, Роман Чмелик, Іван Шпинда, Галя Василенко). Таким чином, учасники заходу змогли одночасно проаналізувати як традиційні класичні методи збереження та популяризації культурного надбання українського єврейства, так і сучасні практики, що послуговуються допомогою новітніх технічних засобів.
Гості мали змогу також відвідати тематичні експозиції у музеї НаУКМА:
• Українсько-єврейський сімейний альбом. Фотографії та розповіді з циклу інтерв’ю Centropa Едварда Сиротти;
• Портрети. Виставка фотографій Романа Віленського.
До конференції було підготоване та видане спеціальне число журналу «Антиквар», тема – Українська юдаїка. Деталі
Матеріали конференції будуть видані Центром юдаїки НаУКМА в 2017 році. Планується продовжувати практику проведення наукових конференцій з історії та культури українського єврейства.

 

Air Jordan