Звернення міністра закордонних справ України Леоніда Кожари до організаторів та учасників меморіального заходу, присвяченого вшануванню пам'яті жертв Голокосту


МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

27 січня 2013 року

Звернення
до організаторів та учасників меморіального заходу,
присвяченого вшануванню пам'яті жертв Голокосту

 

Шановні пані та панове,

Сьогодні, у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, українці, як ніколи, відчувають себе солідарними з багатьма мільйонами людей доброї волі в усьому світі, об'єднаних рішучістю донести до прийдешніх поколінь правду про злочини нацизму часів Другої світової війни та убезпечити людство від руйнівних наслідків ксенофобії, расизму й екстремізму.

Щороку Україна вшановує пам'ять жертв однієї з найкривавіших сторінок Голокосту - трагедії Бабиного Яру. Заходи, які проводяться цього дня, виразно свідчать, що Україна була і залишається державою, яка з належною відповідальністю ставиться до утвердження у власному суспільстві міжнаціональної злагоди, розбудови міжконфесійного діалогу, зміцнення цінностей взаємної поваги і терпимості, а також збереження пам'яті про трагічні події минулого.

Для багатонаціонального та багатоконфесійного українського суспільства вивчення й усвідомлення уроків Голокосту, а також належне вшанування пам'яті його жертв має особливе значення, зокрема, й у світлі трагедії, яку пережив український народ 8о років тому в ході організованого сталінським тоталітарним режимом Голодомору.

Україна є постійним учасником щорічних комеморативних заходів, присвячених Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту, які проводяться згідно з відповідною резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. 25 січня 2012 року зусиллями постійних представництв України та Ізраїлю при ООН в Нью-Йорку відбулася комеморативна конференція на вшанування jo-x роковин трагедії Бабиного Яру.

Відзначаю важливий внесок громадських організацій, зокрема Єврейського форуму України, у збереження пам'яті про Голокост.

Хочу подякувати організаторам цього та інших меморіальних заходів, а також усім небайдужим людям за ініціативні та послідовні зусилля.

Нас об'єднують спільні зобов'язання пам'ятати уроки історії, протидіяти будь-яким проявам дискримінації за національною чи релігійною ознаками, утверджувати основні права і свободи людини, принципи рівноправ'я народів та поваги до людської гідності. Міністерство закордонних справ готове до подальшої співпраці з українською та світовою громадськістю, націленої на те, щоб ці високі засади сповідувалися нинішнім і майбутніми поколіннями.

Бажаю учасникам церемонії доброго здоров'я і благополуччя, а також невичерпного натхнення на подальші вагомі починання.

З повагою,
Леонід КОЖАРА

 

 

Eric Emanuel x Reebok Question "Pink Toe" Release Info
рубрика: